Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

Alternatieve herdenkingsplechtigheid op 4 mei

22 april 2020 om 11:51 Historie

NIJKERK Door de coronamaatregelen die (voor evenementen) nog zeker tot 1 september van kracht zijn, kunnen de gebruikelijke plechtigheden op Dodenherdenking (4 mei) niet doorgaan. De stille tocht langs oorlogsmonumenten vervalt, wel worden bij de monumenten op de gebruikelijke route kransen gelegd.

De ceremonie bij monument 1940-1945 in het Van Reenenpark vindt dit jaar wel doorgang, maar zonder publiek. A1 Mediagroep en Nijkerk.nieuws.nl zenden de plechtigheid rechtstreeks uit.

Na een korte opening door commissievoorzitter Wijnand Dirksen spreekt burgemeester Renkema het Nijkerkse thuispubliek toe. Daarna draagt Rob van der Meer voor uit een brief van de familie Nienhuis. De Nijkerkse familie Nienhuis verloor in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog twee zoons aan de bevrijdingsvuren waarmee de Canadezen de laatste Duitsers verjoegen. In een brief aan familie deden de ouders van de jongens indringend verslag van die ingrijpende gebeurtenis. Nadat de beide jongens levensgevaarlijk gewond raakten, leefden zij nog een paar uur in doodsangst.

OPROEP TOT BUITEN HERDENKEN Na de toespraken en voordrachten blaast een trompettist de Last Post, voordat de stilte intreedt. De organiserende commissie roept het Nijkerkse publiek op dan naar buiten te gaan, om voor de deur van hun eigen woning - op gepaste afstand van elkaar - samen twee minuten stil te zijn.

KRANSLEGGING Met het zingen van het Wilhelmus doorbreken we de stilte. Daarna wordt namens alle inwoners van de gemeente Nijkerk één krans gelegd bij het monument 1940-1945. Voorafgaand aan de plechtigheid in de avond zijn er dan al kransen gelegd bij het gedenkteken aan de Bruins Slotlaan, het Joods Monument, het Verzetsmonument aan de Vrijheidslaan, het Indiëmonument en het Evacuatiemonument op de begraafplaats. Alle kransleggingen en de plechtigheid in het Van Reenenpark zijn vanuit huis live te volgen.

VLAGGEN Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Programma
18.00 uur Scouts en leider hijsen de vlaggen bij alle oorlogsmonumenten.
19.00 uur De Commissie Herdenkingen en Plechtigheden Nijkerk legt (zonder publiek) kransen bij alle oorlogsmonumenten die langs de route van de stille tocht (die dit jaar niet doorgaat) liggen.
19.45 uur Commissievoorzitter Wijnand Dirksen opent de plechtigheid die live te volgen is via de kanalen van A1 Mediagroep.
Burgemeester Gerard Renkema spreekt het thuispubliek toe.
Rob van der Meer draagt voor uit de brief van de familie Nienhuis.
19.58 uur De Last Post wordt gespeeld.
20.00 uur Twee minuten stilte om te herdenken: het thuispubliek wordt opgeroepen buiten voor hun deur – op gepaste afstand van elkaar – samen te herdenken.
20.02 uur Het Wilhelmus klinkt.
20.04 uur Kranslegging bij het monument 1940-1945.
advertentie
advertentie