Thuiswerken betekent voor Mariëlle Broekman veel bel- en videoafspraken.
Thuiswerken betekent voor Mariëlle Broekman veel bel- en videoafspraken. Gemeente Nijkerk

Wethouder in coronatijd: 'We houden veel ballen in de lucht'

22 april 2020 om 14:00 Corona Coronavirus

NIJKERK Het is alweer zes weken geleden dat de overheid opriep zoveel mogelijk thuis te blijven. En thuisblijven betekent voor veel mensen ook thuiswerken, zo ook voor de Nijkerkse wethouders. Voor StadNijkerk.nl hield wethouder Mariëlle Broekman een 'dagboek' bij, om een kijkje achter de schermen te geven tijdens een werkdag in coronatijd.

Om 7.00 uur start de dag en een deel van het huis wordt wakker. Mijn man en ik werken allebei thuis. Na het ontbijt en afstemming over hoe de agenda's eruit zien, spreken we af wie waar gaat zitten. Samen pakken we een paar noodzakelijke huishoudelijke klusjes op. Ik neem een kop koffie en lees en werk de eerste e-mails weg. Een bijzondere dag vandaag. Zonder corona was ik vandaag met de Walter Strang Foundation vertrokken naar Canada. Dit om een lang gekoesterde wens van hen en de Canadese bevrijders van Hoevelaken, The Loyal Edmonton Regiment, in vervulling te laten gaan om ook daar een monument de onthullen. 75 jaar na dato. Wie had een paar maanden geleden kunnen bedenken dat we nu te maken zouden krijgen met een andere onvrijheid. Ik mail mijn reisgenoten en hoop dat we later in vrijheid en in goede gezondheid onze missie alsnog kunnen volbrengen.

Terwijl ik dit verslag ben gestart komt de update van het aantal aanvragen voor de tijdelijke inkomensondersteuning voor ondernemers binnen. De harde werkelijkheid van deze dag. De coronacrisis heeft veel impact. Dit geldt ook voor veel ondernemers in onze gemeente. Onze ambtenaren werken hard om ondernemers daar waar het kan te helpen. Zij zorgen dat mensen hun aanvragen voor de tijdelijke regelingen van de Rijksoverheid goed in kunnen dienen. Tijdens de paasdagen heb ik me voorgenomen om in mijn thuiswerkritme te zorgen dat ik meer in beweging ben. Ik betrap me erop dat ik regelmatig hele dagen zit en dat is in meerdere opzichten niet verstandig. De hond wil vast nog een rondje doen, dus ik ga voordat de werkdag echt van start gaat even een rondje buiten lopen.

Na de stukken gelezen te hebben voor mijn eerste belafspraak, heb ik een videoafspraak met de manager van de Food Academy Nijkerk en de verantwoordelijk ambtenaar over de stand van zaken. Hoe het gaat met onze voedselproducerende bedrijven die ook in deze tijd een vitale sector zijn in meerdere opzichten. Zij hebben een initiatief opgezet om elkaar te ondersteunen en indien nodig onderling personeel uit te wisselen. Weer een voorbeeld van de mooie initiatieven van ondernemers in deze tijd. Tussen de middag even een snelle lunch en nog wat dingen uitwerken, voordat de volgende belafspraak eraan komt.

In de middag even bijpraten over onze organisatie, een aantal keuzes over onze bedrijfsvoering en de verhuizing op termijn naar ons nieuwe onderkomen aan de Van het Hoffstraat. Ook dat loopt door en daar is een strakke planning voor gemaakt. Verder heb ik mijn wekelijkse bijpraatmoment met onze gemeentesecretaris. Het vraagt veel van onze mensen om alle activiteiten voor het grootste deel vanuit huis te organiseren. Onze medewerkers houden veel ballen in de lucht. We proberen alles zo goed mogelijk door te laten lopen. Veel zaken die normaal geen aandacht van ons vragen doen dat nu wel. En ook onze medewerkers zijn, zoals veel ouders nu, begeleider bij het schoolwerk, mantelzorger en moeten ergens een plek vinden om hun werk te doen. Hoe zal het straks gaan in de '1,5 meter- samenleving'? Dat vraagt weer andere dingen van ons. Veel hebben we nog niet eerder gedaan, maar dat komt vast goed. We zijn creatief, vindingrijk en erg flexibel als het erop aan komt.

Snel een kop koffie en even buiten staan. Wat heerlijk dat het lekker weer is. Daarna de laatste e- mails en zaken afhandelen. Mijn to-do-lijstje is nog niet helemaal af. Maar ik ga me nu eerst buigen over het avondeten en maak nog een rondje met de hond.

Mariëlle Broekman

advertentie
advertentie