Afbeelding
Gerrit Steen

Bunker onderdeel van nieuw fiets- en wandelnetwerk

21 april 2020 om 14:50 Historie

HOEVELAKEN De officiële opening van de bunker op de Weldammerlaan die gepland stond op zaterdag 18 april wordt vanwege de coronacrisis verschoven naar september. Maar, afgelopen zaterdag werden bij de bunker al wel opnames gemaakt, over het nieuwe fiets- en wandelnetwerk Ontdek de Plek in Hoevelaken.

Bekijk de video onderaan dit artikel.

Max Voskuilen: ,,Ik wilde een routenetwerk met historische knooppunten en wandel- en fietsroutes in Hoevelaken en omgeving. Samen met Shavonne Korlaar, Patrick Burgers en Roel Zuidhof hebben we een website laten bouwen, www.ontdekdeplek.nl, waar routebeschrijvingen en knooppunten zijn opgenomen. We hebben alle knooppunten beschreven en foto's gemaakt. Je kunt al fietsend of wandelend ook zelf je route maken met je smartphone en wetenswaardigheden op doen. De website www.ontdekdeplek.nl is afgelopen maandag 20 april, de dag dat het precies 75 jaar geleden is dat Hoevelaken bevrijd werd, gelanceerd."

De bunker aan de Weldammerlaan is een van de historische knooppunten op de route. Ondanks dat de officiële opening van de bunker nog even op zich laat wachten, schreef stadsdichter Bert Jurling al een gedicht over de bunker:

Dit monument lijkt van beton.
Maar kijk eens goed:
Het reuzengewicht,
De brokkelige muren,
Aders van roestig ijzer,
Grove kiezelstenen in zwijgend grijs,
Opgesloten licht.

Zie je nu dat deze bunker
van onvermogen is gemaakt?
Van naderend geweld,
Razende onwetendheid en angstige haast?

Het zijn de ons bekende, vertrouwde materialen.
Tijdloos, onverwoestbaar.

Gedrukte boekjes met de wandel- en een fietsroute 'Hoevelaken in de oorlog' zijn kosteloos verkrijgbaar bij VVV in Nijkerk, de Bruna in Hoevelaken en diverse winkels liggen. Meer informatie is te vinden op www.ontdekdeplek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie