Ron Weil, voorzitter van Huurdersorganisatie Nijkerk (HON)
Ron Weil, voorzitter van Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) Eigen foto

HON: 'Gemeenteraad Nijkerk mag eisen van minister Milieu en Wonen niet negeren'

20 april 2020 om 11:05 Politiek Deel je nieuws

De minister voor Milieu en Wonen vindt het aantal mensen dat geen huis heeft, onacceptabel hoog. Zij eist dat er sneller bijgebouwd wordt en laat weten dat de woningbouwprogrammering niet langer vrijblijvend kan zijn. Voorzitter van Huurdersorganisatie Nijkerk Ron Weil licht toe wat dit betekent voor de woningmarkt in de gemeente Nijkerk en de Woonvisie 2020.

Weil: "In 2019 heeft Woningstichting Nijkerk (WSN) 22 sociale huurwoningen opgeleverd, maar tegelijkertijd 18 gesloopt. Daarnaast verkoopt WSN jaarlijks gemiddeld 35 sociale huurwoningen, dus de kernvoorraad aan sociale huurwoningen is kleiner geworden in plaats van groter. En dat terwijl de nieuwste cijfers van het CBS laten zien dat de bevolking sneller toeneemt dan verwacht."

"De gemeente Nijkerk zit fors onder het landelijk gemiddelde aan sociale huurwoningen. WSN heeft ons laten weten dat zij in 2021 en 2022 200 sociale woningen per jaar zal opleveren, dus 400 woningen in totaal. Maar daarmee wordt de grote achterstand niet ingehaald. Als Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) willen wij dat er ook in het jaar 2023 200 woningen worden opgeleverd. Om de achterstand enigszins in te halen willen wij dat daar bovenop 100 woningen per jaar extra worden gebouwd. Dus in totaal 900 woningen in de komende drie jaar."

De minister verwacht dat betrokken partijen alles op alles zetten om deze doelen te behalen. Zij is met de regio Amersfoort in gesprek over een Woondeal die versnelde woningbouw mogelijk maakt. Ook de gemeente Nijkerk zal zich aan de afspraken moeten houden die in dit kader worden gemaakt. Weil: "Als de gemeenteraad nu geen beslissingen neemt die in de lijn van de minister liggen, heeft de raad straks niets meer te willen. Dan wordt het van hogerhand opgelegd. Als HON willen wij de gemeenteraadsleden oproepen een amendement toe te voegen aan de Woonvisie 2020 dat recht doet aan dit beleid."

HON roept de gemeente op zich te baseren op ontwikkelingen in de regio Amersfoort i.p.v. de provincie Gelderland. De provincie werkt met gegevens die niet van toepassing zijn op onze lokale situatie. "Er zijn 1.200 actief woningzoekenden in onze gemeente. Maak hen én het type woning dat zij zoeken leidend bij de beslissingen. HON roept de gemeenteraad op in actie te komen en een amendement op de Woonvisie 2020 te steunen."

Contactgegevens HON: 06 - 4708 2200, info@huurdersnijkerk.nl, www.huurdersnijkerk.nl en facebook Huurdersorganisatie Nijkerk (HON).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie