Afbeelding
Jan Cozijnsen

Vierde appartement in woning blijft taboe

17 april 2020 om 18:15 Politiek

NIJKERK In een woning aan de Watergoorweg in Nijkerk mag geen vierde appartement worden gevestigd. Met dat besluit wijkt het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders af van het advies dat was uitgebracht door de commissie bezwaarschriften.

Wijnand Kooijmans

In 2019 is door het college toestemming verleend drie appartementen te vestigen in de woning. De vergunning voor een vierde appartement werd geweigerd. In het koetshuis bij de woning mag wel een appartement worden gevestigd.

ONREDELIJK Tegen de afwijzing van het vierde appartement werd bezwaar ingediend. Met als argument dat het besluit van het college onredelijk is, onzorgvuldig voorbereid, te lang heeft geduurd en verkeersbewegingen en parkeren geen belemmering vormen. Ook wordt aangevoerd dat er maatregelen zijn getroffen om de privacy van omwonenden te beschermen.

De commissie was van oordeel dat het besluit van het college op gebrekkige gronden was genomen. Onder meer omdat ten onrechte is aangenomen dat de druk op de leefomgeving toeneemt. Bovendien deelt de commissie niet de mening dat de privacy van omwonenden wordt geschaad en is men van oordeel dat parkeren geen probleem vormt omdat op eigen terrein kan worden geparkeerd. Het college kreeg dan ook het advies het vierde appartement toe te staan.

ONVOLLEDIG Het college vindt echter dat de commissie onvolledig is geweest in de beoordeling van het bezwaar en daarom het besluit het vierde appartement niet toe te staan moet worden gehandhaafd. Onder meer speelt een rol dat op korte termijn drie aanvragen zijn ingediend voor de betreffende woning. Het opsplitsen van de woning in meer dan drie appartementen wordt ruimtelijk niet aanvaardbaar geacht.

Met meer dan drie appartementen wordt de druk op de woonomgeving te groot. Onder meer vanwege het feit dat in de straat verder uitsluitend kleinere koop- en huurwoningen staan. Gevreesd wordt dat ook de 'sociale druk' in de buurt toeneemt. Daarnaast speelt een belangrijke rol dat de vergunning voor de drie appartementen van rechtswege is verleend en de aanvraag in strijd is met het raadsbesluit rond woningsplitsing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie