Afbeelding
Thuis werken

Nederland en het Coronavirus

16 april 2020 om 11:46 Partnercontent

Nederland is in de ban van het Coronavirus, ofwel Covid-19. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven van ons allemaal, dit geldt zowel voor het werk als thuis. In veel gezinnen is er een noodgedwongen combinatie van werk, school en gezinsleven. Dit kan soms het uiterste vergen van iedereen.

Blijf thuis
Normaalgesproken vinden mensen het prettig om een dag per week vanuit huis te werken. Dat biedt flexibiliteit en dus bijvoorbeeld ruimte om tussendoor wat huishoudelijke taken op te pakken, een bezoekje aan de kapper te brengen, of de kinderen zelf van school te halen.  Maar nu het verplicht wordt voelt dat heel anders. Als de beide ouders van het gezin thuis moeten werken, samen aan de keukentafel werken en ook allebei de nodige telefoongesprekken moeten voeren… En dan zijn er ook nog de gezinnen waarvan de kinderen thuis begeleid moeten worden bij hun lessen. Kortom, bijna niet te doen, een bakermat voor de nodige spanningen.

We zullen ons deze bijzondere periode jaren later nog herinneren als de tijd waarin het nieuwe werken flink is doorontwikkeld, hoewel veel mensen nu staan te popelen om weer heerlijk naar kantoor te gaan en fysiek samen te werken met collega's.

Kinderen zullen de betekenis van 'wel eens schoolziek willen zijn' voortaan in een heel ander daglicht zien. Zij zullen blij zijn om weer naar school te gaan en in hun eigen wereldje met vriendjes en vriendinnetjes op hun eigen manier te functioneren. Maar zover is het nog niet.

Omdenken
De huidige situatie, waarin eenieder nadrukkelijk wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven, vergt een andere manier van denken. Meer aandacht voor elkaar, school en werk handig combineren binnen het gezin, maar juist ook de benodigde pauzemomenten in acht nemen. Die zijn hard nodig om de positieve sfeer te creëren, aandacht voor en gezelligheid met elkaar.

Shoppen is flink aan banden gelegd, ook in Nijkerk zijn veel winkels gesloten. De mogelijkheid om erop uit te gaan is zeer beperkt, maar uiteraard blijft online shoppen altijd een aantrekkelijke tijdsbesteding en kun je toch gaan voor die prachtige Ted Baker tas die je al zo lang wilde hebben.

Reistassen
Veel mensen vragen zich af wat ze met hun pas aangeschafte reistas of weekendtas kunnen doen in deze periode. Juist met het mooie weer wil men met vakantie of een weekendje weg. De familie De Vries uit Nijkerk heeft het ei van Columbus bedacht. De kinderen worden aangemeld voor gratis skeerlerlessen die op de Veluwe worden aangeboden. Zij mogen elk hun eigen reis- of weekendtas inpakken met skeelers, helm, beschermers en krijgen ieder een lunchpakketje en iets lekkers voor onderweg toegestopt door hun ouders. Uiteraard krijgen zij ook waarschuwingen mee. De ouders vinden dat de kinderen zich ervan bewust moeten zijn dat de verplichte veiligheidsmaatregelen er niet voor niets zijn. Zij moeten er ook zelf op letten dat zij minimaal 1,5 meter afstand van anderen houden, hoesten in de elleboog, etc. Maar dan kunnen zij wel deelnemen aan deze leuke leerzame buitenactiviteit voordat zij zich weer noodgedwongen achter de muren van thuis moeten verschansen.  

advertentie
advertentie