Afbeelding
Dierenbescherming

Nijkerker moet te zware hond inleveren

11 april 2020 om 09:54 Dieren

NIJKERK Een man uit Nijkerk heeft zijn 12-jarige labrador met zwaar overgewicht moeten inleveren bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). De Nijkerker had al meerdere waarschuwingen van zijn dierenarts en de LID gekregen, maar weigerde de hond op dieet te zetten.

,,De hond woog twee keer zwaarder dan dat ze normaal zou moeten wegen, met problemen met lopen en ademhalen als gevolg. Door de weigering van de man om mee te werken bleef er, in het belang van het dier, geen andere optie over dan de hond in bewaring te nemen", aldus de Dierenbescherming.

MELDING De LID kwam in actie nadat er via meldpunt 144 een melding binnen was gekomen over een hond met overgewicht. Half maart bezochten ze voor het eerst het adres in de gemeente Nijkerk. ,,De hond kon door haar gewicht nauwelijks op haar poten staan. En doordat haar nagels ook nog eens helemaal krom waren gegroeid, liep ze nog moeilijker."

DIEET De dierenarts bleek de man al twee jaar lang te adviseren dat de hond moest afvallen. ,,Helaas hield de man zich niet aan het voorgeschreven dieet. Sterker nog, hond kwam zelfs nog meer aan."

PIJNSTILLERS Volgens de LID hield de man zich ook niet aan de dosering van de medicijnen die hij zijn labrador moet toedienen. Het huisdier moest pijnstillers en ontstekingsremmers krijgen tegen de pijn in haar gewrichten en voor haar luchtwegen.

OPVANGADRES De LID gaf de man de opdracht om het behandelplan strikt op te gaan volgen. Maar toen de Dierenbescherming eerder deze maand weer op de stoep stond, bleek bij de opgelegde maatregelen geen gehoor te hebben gegeven. Vervolgens werd in samenspraak met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) besloten om de hond in bewaring te nemen. ,,De hond is overgebracht naar een opvangadres waar ze wel de juiste zorg krijgt. Ze gaat daar op een verantwoorde manier afvallen en krijgt de juiste medicatie. Hopelijk kan ze daarna weer genieten van haar oude dag."

RITME Nu mensen vanwege de coronacrisis veel thuis moeten blijven, zitten zij ook vaker tussen hun huisdieren. ,,In veel gevallen zijn vooral honden hier erg blij mee, en de baasjes ook. Maar pas op, teveel verwennerij ligt op de loer", aldus de Dierenbescherming. De organisatie adviseert daarom ook om niet af te wijken van het ritme dat de hond gewend was. ,,Geef het dier op vaste tijden de normale hoeveelheid eten en tussendoor. Ook al kijkt de hond je nog zo lief aan, geen extra snoepjes of snacks geven. Hou ook vast aan voldoende beweging voor het dier. Zo is het voor het dier ook gemakkelijker om straks, als deze crisis voorbij is, weer te wennen aan het gewone leven."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie