Afbeelding
Archief BDUmedia

Snelservice vergunningaanvraag voor kleine verbouwingen

9 april 2020 om 11:00 Politiek

NIJKERK Voor kleine verbouwingen, inclusief het plaatsen van dakkapellen en bijgebouwen, kan een deel van de inwoners van de gemeente Nijkerk gebruik gaan maken van de SnelService Vergunningaanvraag. Voorwaarde is wel dat de gemeenteraad instemt met het voorstel dat hiertoe aan hen wordt voorgelegd.

Wijnand Kooijmans

Gebruik wordt gemaakt van één van de vier serviceformules die door de Vereniging Nederlandse Gemeenten is ontwikkeld om het nieuwe werken onder de Omgevingsweg te structuren. Doel is producten die snel kunnen worden geleverd ook snel (digitaal) en simpel aan te bieden. Het gaat voorlopig om een beperkt aantal producten. Indien de praktijk uitwijst dat de service goed werkt wordt in regionaal verband onderzocht hoe het aantal producten kan worden uitgebreid.

TUINHUIS Bij bijgebouwen gaat het om bijvoorbeeld een schuur of een tuinhuis. Met het snelserviceformulier wordt ook de 'verklaring vergunningvrij' geïntroduceerd. Met deze verklaring heeft de aanvrager de bevestiging in handen dat zij of hij voor het bouwen onder bepaalde voorwaarden geen vergunning hoeft aan te vragen.

WELSTANDSCOMMISSIE Om de snelservice in te kunnen voeren is het noodzakelijk dat geen advies meer nodig is van een welstandscommissie. Om deze reden worden drie gebieden aangewezen waarbinnen de pilot gaat gelden: Nijkerk I en 2 en Hoevelaken 20145. Binnen deze plannen zijn grote delen van het gebied al welstandsvrij.

Voor delen van de gebieden geldt het reguliere welstandsregime. Het gaat om gebieden die grenzen aan de doorgaande wegen of de spoorlijn en aan weerszijden een strook hebben van vijftig tot honderd meter waarvoor dit regiem geldt. Deze gebieden worden nu ook niet meer gebonden aan het advies van de welstandscommissie.

EVALUATIE Omdat de invoering van het snelserviceformulier ook kan leiden tot ongewenste ontwikkelingen stelt het college voor eind 2020 een evaluatie te houden op te zien welke effecten optreden voor de omgeving. De aanvragen voor dakkapellen en bijgebouwen worden daartoe ook bijgehouden.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie