De Nijkerkse schaapskudde mag weer aan het werk om de bermen en graslanden van een stevige snoeibeurt te voorzien.
De Nijkerkse schaapskudde mag weer aan het werk om de bermen en graslanden van een stevige snoeibeurt te voorzien. Maranke Pater

Lente in Nijkerk: de schaapskudde mag weer naar buiten

8 april 2020 om 11:43 Dieren

NIJKERK De lammerperiode loopt op haar einde en het lentezonnetje is flink gaan schijnen. De Nijkerkse schaapskudde kan weer aan het werk om de bermen en graslanden in en rond de wijk Corlaer van een stevige snoeibeurt te voorzien.

De lammetjesdag eind maart had hét moment moeten worden om de pasgeboren lammetjes aan het grote publiek te kunnen laten zien, maar dat kon niet doorgaan. Paul Aalbers, schaapsherder: ,,De lammetjes zijn vanaf 1 februari geboren. Inmiddels zijn het er rond de 200. Het is erg jammer dat door de omstandigheden de lammetjesdag niet door kon gaan. We hadden ze graag geshowd aan het publiek. Het is ook altijd een erg gezellig samenzijn op het erf." In de lammerenstal is het nog steeds druk met schapen die een tweeling hebben gekregen. ,,De moederdieren moeten voldoende melk kunnen produceren. Om de lammeren goed op te kunnen laten groeien, hebben ze hoogwaardig voer nodig. Dat geven we ze op stal, tot ze een week of acht zijn. Hierna worden de lammeren gespeend en dan gaan de moederdieren naar buiten toe."

Het artikel gaat verder onder de foto's.

De eerste schapen lopen al buiten. Het plan is om de kudde langs de Arkemheenweg richting de geluidswal en het industrieterrein te laten grazen. ,,Vorig seizoen zijn we ook begonnen met het graaswerk op deze plek. Er is toen in twee groepen gegraasd, met een grote groep en een kleinere groep. De kleinere groep is ideaal voor begrazing in de wijk zelf, dat is wat praktischer." Begin mei mag de tweede groep op pad, de schapen zullen via de Amersfoortseweg en de Van Middachtenstraat gaan grazen.

,,We volgen dezelfde planning als vorig jaar. Het gaat goed met de kudde. Het is een stabiele kudde die het werk goed aan kan. De gemeente is tevreden met de resultaten en het publiek beleeft er nog steeds veel plezier aan. Dat zijn de belangrijkste pijlers." Vorig jaar had de schaapskudde te kampen met een hele droge zomer. ,,Elk seizoen is anders en ik ben ook nu weer benieuwd hoe groeizaam het jaar wordt en wat het klimaat ons brengt. Daar passen we onze planning op aan. We leven met de natuur."

Het artikel gaat verder onder de foto. 

De schaapskudde bestaat na de babyboom in februari nu uit minstens vijfhonderd dieren. ,,Niet alle dieren komen in de wijk aan het werk. Sommige lammetjes blijven op stal staan omdat ze verdere zorg nodig hebben. Zij gaan pas aan het begin van de zomer naar buiten en dan kunnen ze direct naar het weiland toe. Tot het einde van het jaar zullen ze hun graaswerk kunnen doen en we hopen driehonderd moederdieren te behouden. Als de ram erbij komt, dan begint van het voorjaar het spelletje opnieuw."

Als de omstandigheden veranderen, hoopt Aalbers begin juni nog een schaapscheerdersfeest te kunnen organiseren: ,,Het ligt helemaal aan de maatregelen en hoe lang die aanhouden. Anders zullen we het scheren van de schapen helaas zonder publiek moeten doen dit jaar." De Nijkerkse schaapskudde is te volgen via Facebook: Schaapskudde Nijkerk.

Door Maranke Pater

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie