Afbeelding
Theo Slijkerman

Museum Nijkerk roept op om te vlaggen op 20 april om 11.10 uur

13 april 2020 om 07:30 Historie

NIJKERK Op 20 april is het 75 jaar geleden dat Nijkerk is bevrijd. Activiteiten zijn echter opgeschort vanwege de maatregelen om het Coronavirus onder bedwang te krijgen. Om deze gedenkwaardige dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, worden bewoners van Nijkerk opgeroepen die dag de vlag uit te hangen.

Het idee is van medewerkers van Museum Nijkerk. In de expositie over de bevrijding van Nijkerk staan onder andere de Amerikaanse- en Engelse vlag, waarmee de Canadese bevrijders in 1945 werden verwelkomd. De bekende Nijkerkse onderwijzer Frans Kragt hield van het laatste oorlogsjaar een dagboek bij en noteerde op 20 april 1945 onder meer:

'Er waren hier en daar nog enkele Duitsers, er werd nog geschoten. In de loop van den morgen kwamen er meerdere tanks en infanteristen. 't Waren Canadezen uit New Schotland. Om 10 minuten over 11 speelde het carillon van de toren het Wilhelmus en daarna het Engelse volkslied. Waar al die oranje versiering toen ineens vandaan kwam, is niet te begrijpen.'

De oproep is om zoveel als mogelijk op maandag 20 april om 11.10 uur gezamenlijk de vlag uit te hangen. Deze oproep is ook te zien op A1-Regio-TV. De expositie '75 jaar bevrijding van Nijkerk' in Museum Nijkerk wordt verlengd. Op het moment dat het museum weer open mag voor bezoekers, zal deze bijzondere expositie nog minimaal drie maanden te zien zijn.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie