Han van Dam van de PCOB werkgroep Wonen en Zorg
Han van Dam van de PCOB werkgroep Wonen en Zorg Eigen foto

Wat hebben ouderen nodig om zelfstandig te kunnen wonen?

28 maart 2020 om 19:33 Politiek Deel je nieuws

Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) heeft Han van Dam van de PCOB werkgroep Wonen en Zorg geïnterviewd over:  Ouderen - wat heeft u nodig om zelfstandig te kunnen wonen? 


Van Dam krijgt signalen van ouderen dat hun omgeving, vaak met de beste bedoelingen, aandringt op verhuizing naar een kleinere woning. Hierover zegt hij: "Zij voelen zich daardoor opgejaagd. Welke alternatieven zijn er? Ik hoor vaak dat nieuwe huurwoningen zo duur zijn. Dat klopt, maar daar tegenover staat dat ze dan lage energiekosten hebben. Als mensen een eigen woning hebben, moeten ze OZB betalen. Meestal wonen ze in een ouder huis. Dat brengt onderhoudskosten met zich mee. Ik raad ze aan alle plussen en minnen op een rij te zetten. Als ze daar hulp bij nodig hebben, kunnen ze bij PCOB terecht. Ook Sigma is een instantie die kan helpen."

WSN biedt 60+ huurders van grote eengezinswoningen de mogelijkheid om tegen gunstige condities te verhuizen naar een kleiner huis. Zij krijgen voorrang en behouden hun huidige huurprijs als die lager is dan de nieuwe huurprijs. Toch maken weinig ouderen gebruik van dit Toekomst Ready Wonen concept. Van Dam: "Op zich is dit een uitstekend plan en sommigen zijn op deze manier inderdaad verhuisd. Maar de voordelen zijn beperkter dan wordt geschetst. Zo moeten die grote eengezinswoningen minstens drie slaapkamers hebben. En wat niet duidelijk is, is of de huur over een langere periode gelijk blijft of dat die alleen voor het eerste jaar geldt. Daarnaast voelen mensen dwang om te verhuizen ter wille van de doorstroming op de woningmarkt. Maar waar vinden ze dat kleinere huisje?"


Van Dam roept de gemeente op meer te laten bouwen voor ouderen. De wachttijd voor gelijkvloerse woningen is momenteel 12 jaar. Gezien de leeftijd van de ouderen is dat te lang. Ook moet er gekeken worden naar een woonvorm voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen maar nog te goed zijn voor een woon-zorgcomplex. En wat ouderen heel belangrijk vinden, is de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. 

 

PCOB is bereikbaar op 033-2457231 en Sigma op 033-2474830. HON biedt eveneens hulp in verschillende vormen aan huurders en woningzoekenden.  Bewoners van huurwoningen van WSN hebben zich verenigd in Huurdersorganisatie Nijkerk (HON). Deze stichting is bereikbaar op 06 - 4708 2200, info@huurdersnijkerk.nl, www.huurdersnijkerk.nl en facebook Huurdersorganisatie Nijkerk (HON).

advertentie
advertentie