Afbeelding
Harry van 't Veld
Column

Afscheid

26 maart 2020 om 08:30 Column Coronavirus

Een column van mijn hand, dat is niet gebruikelijk maar deze week zijn er redenen genoeg om dat juist wel te doen.

Allereerst omdat het mijn allerlaatste bijdrage aan de Stad Nijkerk is. Vanaf volgende week werk ik ergens anders en laat ik 'mijn krantje' los. Een zelfgekozen afscheid, dus medelijden is zeker niet waar ik naar op zoek ben. Bijna zeven jaar heb ik mij ingezet om jullie wekelijks een mooie krant voor te schotelen. Eerst vooral achter de schermen als eindredacteur, de laatste maanden ook als verslaggever. Beide rollen heb ik met veel plezier vertolkt. 

Op het moment dat ik koos om mijn vleugels uit te slaan, kon ik niet voorzien dat ik BDUmedia en dus de Stad Nijkerk in de situatie zou achterlaten waar het bedrijf nu middenin zit: hangend 'aan een zijden draadje', zoals we afgelopen weekend op StadNijkerk.nl publiceerden. De noodkreet die BDU-directeur Heiko Imelman slaakt, is deze week op de voorpagina van de krant onomwonden te lezen. 

Die noodkreet wil ik graag in mijn laatste bijdrage aan deze schitterende lokale krant (en website) kracht bijzetten. Het kan toch niet zo zijn dat een stad met zoveel trotse inwoners geen goede lokale krant heeft?! Ik ken de commentaren: de bezorging deugt niet, mijn bridgeclub haalt de krant nooit of die ene voetbalclub krijgt altijd te veel aandacht. Deze opmerkingen hebben (of eigenlijk hadden) voor mij altijd een dubbele boodschap: 'er zijn problemen die moeten worden opgelost' én 'we doen er toe'. Als mensen het niets kan schelen dat de krant niet bezorgd wordt of dat hun foto de krant niet haalt, ben je als lokale krant ten dode opgeschreven. En dat is de Stad Nijkerk niet! De redactie wordt wekelijks overladen met nieuws, de mooiste foto's en een hele berg aankondigingen. De krant bestaat dankzij de betrokken inwoners van deze gemeente. Het bestaansrecht is er, ontegenzeggelijk!

Maar een rendabele lokale huis-aan-huiskrant maken, is al jaren moeilijk. Veel potentiële adverteerders kiezen voor internetreclame en het winkelaanbod in Nijkerk loopt al jaren gestaag terug, dus ook daar zit steeds minder advertentiepotentie. Daarom zijn we in het najaar met veel enthousiasme begonnen met Stad Nijkerk Premium. Geld verdienen met lokale journalistiek, dat is de bedoeling van Stad Nijkerk Premium. De lezer betaalt.

Een mooi plan, maar eentje van de lange adem en die adem wordt nu afgesneden door het coronavirus. De omzet van de Stad Nijkerk stort in elkaar met als gevolg een toekomst aan een zijden draadje. Dus het enige dat ik nu nog kan doen, is jullie vragen om samen de Stad Nijkerk overeind te houden. Neem een premiumabonnement of geef geld via de doneerpagina op de website! Een mooie stad als Nijkerk kan niet zonder een krant als Stad Nijkerk!

Paul Nolens

advertentie
advertentie