Afbeelding
Jos van de Bosch

Jos van den Bosch in Indonesië: ,,We komen thuis in een andere wereld"

23 maart 2020 om 16:00 Mensen Coronavirus

NIJKERK Het coronavirus waarde nog maar net rond in Nederland toen Jos van den Bosch op reis ging naar Jakarta, samen met haar echtgenoot Lucien. Vanaf een afstand hoort ze de verhalen over de quarantainemaatregelen die Nederland grotendeels op slot zetten: ,,We komen straks echt thuis in een andere wereld." 

Even leek het erop dat het stel zou stranden in Indonesië, maar over een paar dagen kunnen ze toch vervroegd terugvliegen naar Nederland. Toen het stel op 8 maart naar Jakarta vertrok, leek er nog geen vuiltje aan de lucht. ,,We werden op Schiphol op de normale manier gecontroleerd. Pas in Jakarta kregen we te maken met de beschermende maatregelen tegen het virus. Onze lichaamstemperatuur werd opgemeten en we moesten een aantal formulieren invullen in welke andere landen we de laatste vier weken geweest waren. Er was ook een formulier waarop vragen stonden over de landen waar we waren geweest en of we last hadden gehad van hoest of koorts."

TEMPERATUUR Eenmaal op reis met de groep werd ook bij diverse gebouwen en locaties hun temperatuur gecheckt. ,,Het was wel heel willekeurig. Naarmate de reis vorderde, merkten we dat corona ook vat begon te krijgen op Indonesië. We hoorden dat de grote attracties gesloten werden, zoals de Borobudur en de Brambaham. Ook de bekende vulkaan werd gesloten. De restaurants waar we aten waren minder bevolkt, ook vanwege het virus." Van den Bosch merkt in Indonesië momenteel nog geen paniek, maar ook daar worden maatregelen getroffen. ,,Het leven gaat hier gewoon door. Er zijn ook weinig mensen met mondkapjes. Ik kreeg van de week nog een massage, maar een medereizigster wilde diezelfde middag ook een massage en dat kon niet meer vanwege het coronavirus."  

Het artikel gaat verder onder de foto van Jos van den Bosch en het verdere reisgezelschap. 

Haar reisorganisatie stond ook voor een verrassing, naar haar idee. ,,Onze gids heeft een aantal keren per dag contact met de reisorganisatie in Nederland en de lokale afdeling hier. Hij heeft ook contact met de andere gidsen." Tijdens hun reis kreeg Van den Bosch al veel bezorgde mailtjes en berichten van familie en vrienden. ,,We kregen direct door dat het in Nederland goed menens is. Ik ben hier met mijn 77 jaar de oudste van de groep en de rest is jonger. Sommigen hebben nog een drukke baan en werken zelf in de zorg en vragen zich hoe zal het gaan wanneer we terugkomen, of ze nog wel mogen werken. Mijn kleindochter heeft net een nieuw huis gekocht en één kleinkind is ziek." 

ISOLEMENT Ze is ook wel bang voor de situatie die ze in Nederland zal aantreffen. ,,We komen straks echt thuis in een andere wereld. Ik ben heel bang dat wij in een sociaal isolement terechtkomen. We behoren tot de risicogroep. Wat mij betreft houdt onze reisorganisatie ons gewoon hier, maar we vliegen waarschijnlijk eerder terug. Hier schijnt de zon en is er veel ruimte. De mensen hier zijn zo afhankelijk van het toerisme en als wij weg gaan, hebben ze geen inkomen meer. De volgende groep is afgezegd en volgens onze gids heeft hij hierna voor weken geen inkomen." Van den Bosch heeft zich al wel voorbereid op de terugkeer. ,,Gelukkig hebben we voldoende eten in huis, alleen brood halen we over het algemeen vers. En familie kan eventueel bijspringen."

Het artikel gaat verder onder de foto van Jos van den Bosch, in Indonesië. 

VERHALEN Tijdens haar vakantie in Indonesië zette Van den Bosch veel foto's en reisverslagen op Facebook. Maar daar voelt ze zich toch wel een beetje schuldig over. ,,Kom ik daar met mijn opgewekte verhalen over onze reis, terwijl de mensen in Nederland het zo moeilijk hebben. Maar vrienden en familie moedigden mij juist aan, blijf berichten maken, juist omdat er al zoveel trieste verhalen over corona online staan, waren ze toe aan wat luchtigs. Ik kreeg er echt een brok in mijn keel van en dacht: wat een topmensen heb ik in Nederland zitten."

Door Maranke Pater

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie