Het vierde, in 2020, door Theo Zuurman ontworpen Oorlogsmonument ‘Edmonton – Hoevelaken’.
Het vierde, in 2020, door Theo Zuurman ontworpen Oorlogsmonument ‘Edmonton – Hoevelaken’. Theo Zuurman

Coronavirus: het verdriet van Theo Zuurman

20 maart 2020 om 09:24 Mensen Coronavirus

HOEVELAKEN/NIJKERK De hele wereld is in de ban van het coronavirus, geen land en mens ontkomen eraan lijkt het wel. Grote evenementen, zoals het EK Voetbal, de Grand Prix van Zandvoort en het Eurovisie Songfestival, worden geheel afgelast of voorlopig een jaar verschoven. Maar ook kleinere zoals sportevenementen, op het WK schaken na, of Koningsdag worden afgelast. Dit heeft een enorme impact op de mensen die er bij betrokken zijn. Ook relatief kleine evenementen, die hooguit de zijkolommen van de krant halen, worden afgezegd en/of verzet tot hopelijk betere tijden. Maar ook díe kunnen een impact op mensen hebben, misschien wel meer door de directe betrokkenheid. StadNijkerk.nl gaat de komende weken op zoek naar dit soort kleinere evenementen, waarvan het afgelasten ervan een enorme impact heeft op de betrokkenen, te beginnen met Hoevelaker Theo Zuurman.

Vertel eerst wat over jezelf Theo
Ik ben geboren op 28 november 1947, dus ben nu 72 jaar jong, opgeroeid in Amersfoort in het Kindertehuis ‘Huize Scheltus’, omdat mijn vader niet in beeld was. Ik was altijd wel veel geïnteresseerd in de oorlog en als iemand mij vroeg “Wie is je vader?”, dan zei ik dat die in de oorlog gesneuveld was, klonk lekker stoer en ze vroegen nooit verder. Na mijn opleiding als grafisch ontwerper/fotograaf ben ik de reclame in gegaan en in 1982 heb ik samen met Jan Nijboer ons eigen reclamebureau NZP opgericht. We waren gespecialiseerd in Gezondheidscommunicatie en dat werd een succes omdat we als eerste farmabureau de artsen als gewone mensen aanspraken. Daarna ben ik de freelancejournalistiek en -fotografie ingegaan. Verder heb ik drie kinderen, vier kleinkinderen en ben getrouwd met Margreet. Tot slot woon ik sinds 1972 in Hoevelaken, dus ben er aardig ingeburgerd.

Genoeg over je zelf, om welk evenement gaat het?
Het gaat om de ‘Liberation Tour naar Canada’ van 15 april 2020 t/m 20 april 2020. Zoals bekend hebben de Canadezen grote delen van Nederland bevrijd in april 1945 en op 19 en 20 april 1945 heeft het Loyal Edmonton Regiment Hoevelaken bevrijd, hierbij sneuvelde de Schots-Canadese soldaat Walter Strang. Als Walter Strang Foundation hadden we bedacht dat het 75 jaar later wel mooi zou zijn die Liberation Tour in omgekeerde volgorde te maken, niet per boot, maar comfortabel per KLM. Het hoogtepunt van de ‘Liberation Tour’ zou de onthulling zijn van het ‘WW2 Monument Edmonton – Hoevelaken’ op zaterdag 18 april bij de Prins van Wales kazerne van de Eddies om de band tussen Edmonton en Hoevelaken te symboliseren. Door strenge maatregelen van het Canadese leger en –regering om het CORONAVIRUS in te dammen moest het evenement afgeblazen worden.

Wat is jouw betrokkenheid hierbij?
Ten eerste ben ik voorzitter/oprichter van de Walter Strang Foundation en ten tweede de ontwerper van dit Oorlogsmonument.

Dus je ontwerpt ook monumenten?
Jazeker, het ontwerpen van monumenten zit dichtbij het grafisch ontwerpen. Ik kan niet in 3D denken, dus het zijn geen beelden à la Nic Jonk of Jan-Carel Koster, maar ‘platte’. Mijn eerste maakte ik voor mijn veel te vroeg overleden vriend Jop van den Berg in 1999 als grafmonument en mijn tweede voor de ingang van de nieuwe Brandweerkazerne Hoevelaken in 2003, beide in glas.

In 2008 maakte ik mijn eerste Oorlogsmonument voor Walter Strang op Park Weldam in Hoevelaken, gevolgd door één in Toronto (2012), want Strang diende oorspronkelijk bij het Toronto Scottish Regiment. De derde is het Bevrijdingsmonument bij de Kastanjelaan die in 2015 samen met de Canadezen onthuld is. En dan nu de vierde, die de kroon op mijn werk is en op 18 april 2020 in Edmonton onthuld zou worden. Deze vier allemaal in RVS in plaats van glas.

De kroon op je werk, wat bedoel je?
Ik ben op 4 mei 2005 begonnen met mijn zoektocht naar de ‘onbekende’ soldaat W Strang en nu 15 jaar later zou de onthulling van mijn vierde ontworpen Oorlogsmonument de kroon op mijn zoektocht zijn. In alle drie betrokken plaatsen, Hoevelaken, Toronto en Edmonton staat een monument van mij. Wie kan mij dit navertellen??? 

Hoe is die zoektocht begonnen?
Op 4 mei 2005, ik was net aangetreden als bestuurslid van de plaatselijke Oranjevereniging, stond ik tijdens de Dodenherdenking bij het oorlogsmonument dat sinds 1946 op Park Weldam staat. Op de plaquette staat nog steeds de tekst “Hier sneuvelde 19-4-1945 W. STRANG van het Canadeesche leger, in zijn nagedachtenis eeren wij onze bevrijders.” Ik heb altijd iets met de ‘onbekende’ soldaat gehad, ‘onbekend’ kan volgens mij niet, ze hebben in ieder geval een moeder. Ik zocht als eerste contact met de voormalig gemeentesecretaris van Hoevelaken. Die vertelde me doodleuk dat Strang een zoon was van een boerenfamilie met 10 kinderen en er was weleens een brief gestuurd maar daar was nooit op gereageerd. Hij deed het voorkomen alsof Strang een koe was die naar het slachthuis ging en eentje minder misten ze niet. Ik vond later uit dat zijn vader huisschilder was, zijn moeder in een bakkerij werkte en ze 7 kinderen hadden.

Wat is het mooiste resultaat van je zoektocht?
Natuurlijk dat ik hem een gezicht heb kunnen geven, er zijn foto’s boven water gekomen. Ik heb de kazernes in Edmonton en Toronto bezocht en veel in hun archieven kunnen vinden. In Toronto heb ik ook zijn jongste schoonzus Yvonne Strang, met haar dochter en kleindochter, een paar keer ontmoet. Het mooiste vind ik de warme contacten die ik met beide regimenten heb opgebouwd. Overigens samen met mijn medebestuurders Gerrit van Middendorp en Maarten Doude van Troostwijk.

En de onthulling, waarom heb je daar verdriet van?
Die is voorlopig verschoven naar oktober. Ik ben er al sinds 2016 mee bezig, WW2 veteraan en dienstkameraad van Walter, Ken Froland had al jaren aangegeven dat hij iets tastbaars in Edmonton wilde om de band met Hoevelaken te symboliseren. Hij overleed eenzaam in een ziekenhuis in Los Angeles op 22 mei 2017. Samen met mijn zoon Jeroen bezochten we hem ’s ochtends nog, hij was in coma en ’s middags overleed hij. Hij zal de onthulling dus helaas sowieso niet meemaken en zelf kamp ik ook met mijn gezondheid en het is twijfelachtig of ik dan naar Canada kan reizen. Dat maakt me nou erg verdrietig, dat ik die 15 jaar niet mooi en waardig zou kunnen afsluiten. En dat door de oorlog tegen het coronavirus.

Het eerste, in 2008, door Theo Zuurman ontworpen Oorlogsmonument ‘Walter Strang’ op Park Weldam Hoevelaken.
advertentie
advertentie