Afbeelding
Arjan Gerritsma

Burgemeester in open brief: 'Neem advies overheid serieus'

15 maart 2020 om 18:59 Politiek Coronavirus

NIJKERK De Rijksoverheid heeft zondagmiddag, in aanvulling op de besluiten van afgelopen donderdag, extra maatregelen getroffen in de strijd tegen het coronavirus. Zo sluiten onder meer de scholen, horeca en sportgelegenheden. Naar aanleiding van de ontwikkelingen schrijft burgemeester Gerard Renkema een open brief aan de Nijkerkse inwoners. 

,,Ik realiseer me dat de gevolgen van de maatregelen ingrijpend zijn en dat een ieder er op een bepaalde manier persoonlijk door wordt geraakt. Feestelijke gebeurtenissen kunnen niet doorgaan, familiebezoeken worden afgezegd en sportactiviteiten worden afgelast. Schoolgaande kinderen moeten worden opgevangen. Dat is voor velen van ons een extra dilemma. Naar opa of oma brengen, of in grote groepen bij elkaar laten komen om voor opvang te zorgen, wordt sterk afgeraden. U kunt daardoor voor lastige situaties en keuzes komen te staan. Ik wil u op het hart drukken de adviezen van de Rijksoverheid serieus te nemen en de maatregelen te volgen. Op deze manier kunnen we de risicogroepen in onze samenleving beschermen en verspreiding zoveel mogelijk voorkomen en vertragen. Het is belangrijk dat we de fysieke sociale contacten zoveel mogelijk vermijden. Ik doe dan ook de oproep aan alle organisaties, instellingen en kerken activiteiten te schrappen die niet per se nodig zijn." 

,,De maatregelen waarmee we de kwetsbare groepen beschermen, zorgen er ook voor dat deze groepen minder sociale contacten hebben. Laten we gebruik maken van andere manieren om contact te houden met elkaar en naar elkaar om te kijken. Een telefoontje, of contact via alle andere digitale middelen van tegenwoordig kan wellicht deels voorkomen dat de eenzaamheid toeneemt onder de kwetsbare groepen. Er zijn de afgelopen dagen al verschillende initiatieven ontstaan om elkaar te ondersteunen. Ik wil hierbij mijn waardering uitspreken voor de manier waarop iedereen, ook individuele inwoners, tot nu toe hun verantwoordelijkheid nemen. Dit zie ik onder andere terug in de Facebookgroepen rond Coronahulp die in Nijkerk en Hoevelaken zijn ontstaan. Maar heb ook aandacht voor de mensen die niet digitaal vaardig zijn of minder contacten hebben, juist zij worden door deze situatie extra hard getroffen." 

,,Als gemeente nemen we zelf ook maatregelen. Bijeenkomsten, inloopavonden en grote overleggen worden afgelast. We doen ons uiterste best om de noodzakelijke dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan, met de mensen en middelen die we kunnen inzetten. We communiceren zoveel mogelijk via onze gemeentelijke website, houdt u die in de gaten voor het laatste nieuws. Ook de websites van het RIVM en de Rijksoverheid bieden steeds actuele informatie." 

,,Tijdens de persconferentie van vanmiddag deed de minister een beroep op de lokale autoriteiten om te kijken waar ze ondersteuning kunnen bieden. Bijvoorbeeld aan de scholen en kinderopvangorganisaties, de welzijnsorganisaties en kerken. Wij nemen deze oproep zeer ter harte en gaan zo spoedig mogelijk in overleg om te kijken waar we ondersteuning kunnen bieden." 

,,Ik vertrouw erop dat we samen, met de zorg voor elkaar die we in Nijkerk zo goed kennen, dit op kunnen pakken om zo de komende periode zo goed mogelijk het hoofd te bieden." 

Gerard Renkema 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie