Afbeelding
Mandy Rietdijk

Nijkerkse in verlaten Florence: ‘Lange rijen voor de supermarkten’

12 maart 2020 om 15:00 Zorg Coronavirus

FLORENCE/NIJKERK Stille straten en lege pleinen in Florence. Het coronavirus heeft in Italië tot een lock down geleid. Wat betekent dat voor het dagelijks leven van de inwoners? Mandy Rietdijk uit Nijkerk woont en werkt in Florence en de situatie daar heeft flinke impact. ,,Mijn Airbnb staat leeg en alle reserveringen zijn geannuleerd tot half april.” 

,,Een week geleden sloten alle scholen, bioscopen en theaters, maar sinds woensdag zijn er strengere regels ingegaan”, vertelt Mandy. ,,Woensdagochtend waren hier nog veel winkels, restaurants, cafeetjes, schoonheidssalons, kappers en sportscholen open, maar nu moet alles verplicht sluiten.” Alleen supermarkten, banken, apotheken en ziekenhuizen zijn nog open. Mandy en haar stadsgenoten zijn inmiddels ook strengere voorschriften opgelegd om verspreiding van het wereldwijde virus tegen te gaan. ,,We mogen naar buiten voor een wandeling of om naar het park te gaan, maar drukke plekken in de stad moeten we mijden. En we moeten altijd en overal minimaal 1 meter afstand van elkaar houden.” Ook moeten bewoners blijven in de gemeente waar ze wonen, alleen voor werk of andere verplichtingen wordt een uitzondering gemaakt.

De maatregelen in Italië hebben flinke gevolgen voor het dagelijks leven van de mensen daar en ook voor hun vrijheid. Mandy: ,,Je mag bijvoorbeeld niet op bezoek bij vrienden of familie, alleen voor werk en noodgevallen. En elke keer dat we naar buiten gaan, moeten we een zelfcertificeringsmodule invullen. Ook als ik even een rondje ga lopen met mijn hond moet ik dat formulier bij me hebben. Als de politie je aanhoudt, moet je dat papiertje kunnen overhandigen.” 

Het verhaal gaat verder onder de foto's van de verlaten stad Florence. 

LANGE RIJEN Afgelopen dagen gingen al beelden de wereld over van supermarkten die werden leeggekocht en mensen die zelfs vochten om het laatste pak toiletpapier. Door het coronavirus is op sommige plekken sprake van flinke tekorten in supermarkten. Ook in Florence worden maatregelen getroffen om paniek en chaos te voorkomen. ,,In supermarkten en apotheken mag steeds maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Bij de deur staat iemand om er op toe te zien dat dat ook gebeurt. Er staan vaak hele lange rijen buiten, want ook per familie mag maar één persoon naar binnen. Verder mag je bijvoorbeeld niet meer met meer dan twee mensen in een auto zitten.” Wie de regels overtreedt, kan rekenen op een boete of zelfs een celstraf van drie maanden, vertelt Mandy. 

Het verhaal gaat verder onder de foto's van de verlaten stad Florence. 

RESERVERINGEN GEANNULEERD Zelf heeft Mandy gelukkig geen last van coronaverschijnselen, maar ze merkt wel de impact van het virus in haar directe omgeving. ,,In de stad is amper iemand te bekennen, er zijn geen toeristen en veel mensen dragen een mondkapje. Gisteren heb ik een rondje door de stad gelopen, toen het nog mocht, en ik kwam bijna geen mensen tegen. Wel heel veel politie.” De lock down heeft ook directe invloed op haar werk en inkomen. Normaal gesproken past ze altijd op bij een gezin, maar de vader van het gezin is onlangs in contact geweest met iemand die het coronavirus onder de leden bleek te hebben. En dus zit het hele gezin in thuisisolatie. Ook haar Airbnb doet minder goede zaken sinds de uitbraak van het virus in Italië. ,,Omdat er geen toeristen zijn, is mijn Airbnb nu leeg. Iedereen heeft geannuleerd, ongeveer tot half april zijn er geen reserveringen meer.” 

Desondanks maakt Mandy zich geen grote zorgen. ,,Om mij heen zijn de mensen vrij rustig. We moeten ons gewoon aan de regels houden, zo min mogelijk in de buurt van anderen komen en zo veel mogelijk binnen blijven de komende tijd.” Ondanks de onzekerheid waarin ze momenteel leeft, ziet de oud-Nijkerkse toch ook een positieve kant aan haar situatie: ,,Ik heb nu alle tijd om klusjes in huis af te maken, waar ik eerder geen tijd voor had”, besluit ze. 

Door Sanne Koudijs

advertentie
advertentie