Afbeelding
Shutterstock

Verbod verkoop lachgas niet mogelijk

27 februari 2020 om 07:13 Politiek

NIJKERK Het gebruik van en de handel in lachgas wordt door het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders afgekeurd. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten en tot baldadig gedrag van de gebruiker. Met als gevolg overlast voor de omgeving.

Wijnand Kooijmans

Dat maakt dat het college prioriteit geeft aan het tegengaan van de handel en het gebruik van lachgas. Maar een algemeen verbod is op grond van zowel Europese als Nederlandse wet- en regelgeving niet mogelijk. Lachgas is een vrij verhandelbare stof. Door Matthias Blankesteijn (CDA) werd in oktober een motie ingediend waarin werd gepleit voor de aanpak van lachgas. De motie werd toen niet in stemming gebracht, omdat het college al onderzoek deed naar de mogelijkheden op te treden.

Verbod op gebruik en handel tijdens evenementen kan welHAALBAAR Een mogelijkheid die haalbaar is, is het opnemen van een verbod op gebruik en handel in lachgas tijdens evenementen. Dit verbod wordt opgenomen in het evenementenbeleid en is ook goed controleerbaar voor handhavers. Kanttekening van het college is dat het verbod alleen geldt bij evenementen en niet werkt bij de aanpak van lachgas buiten evenementen om.

Het gebruik en handel verbieden buiten evenemententerreinen is juridisch moeilijk. Volgens het college moet dan aangetoond worden dat structureel overlast in een gebied het gevolg is van het gebruik van lachgas. Uit politierapporten is nog niet gebleken dat daarvan sprake is binnen de gemeente Nijkerk. Dat maakt, zo zegt het college, dat het ook in de toekomst onwaarschijnlijk is dat zo'n verbod kan worden opgelegd.

APV Aanpassing van de APV wordt niet noodzakelijk gevonden. Op grond van deze Algemene Plaatselijke Verordening kunnen handhavers ook nu al optreden tegen het venten van artikelen die schadelijk zijn voor de gezondheid of gevaar opleveren voor de openbare orde.

Het college wil ook aandacht gaan schenken aan de preventieve kant van het gebruik van lachgas. Ingezet wordt op de bewustwording van de gevaren en de gevolgen die aan het gebruik van lachgas zijn verbonden.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie