Afbeelding
Peter Beijer

Akkoord over aanpak asbestdaken op losse schroeven

24 februari 2020 om 08:13 Natuur en milieu

NIJKERK (ANP) De verwijdering van asbestdaken loopt weer vertraging op, constateert dagblad Trouw. Het kabinet wil onder aanvoering van minister Stientje van Veldhoven (wonen en milieu) afrekenen met de kankerverwekkende vezels in bestaande daken. Maar belangrijke gesprekspartners van de minister weigeren een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw en wordt volgens de krant bevestigd door het ministerie. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), boerenorganisatie LTO, woningcorporatiekoepel Aedes, de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen wijzen een versnelde aanpak van asbestdaken voorlopig af. In Nijkerk gaat het om 2205 asbestdaken, in totaal 443.712 vierkante meter, bleek uit een telling eind vorig jaar.

De belangenorganisaties zijn het er over eens dat asbestdaken moeten worden opgeruimd, maar stellen dat de minister ze hierbij onvoldoende (financieel) helpt. De enige handreiking van de minister is een nieuw op te richten fonds waar woning- en dakeigenaren tijdelijk geld kunnen lenen om hun dak te saneren en te vervangen. Maar onder welke condities zo'n lening verstrekt wordt is onduidelijk. De belangengroepen stellen dat zo'n fonds met de huidige lage rente amper een handreiking kan worden genoemd.

advertentie
advertentie