Afbeelding
Moerschy/Pixabay

Woonlasten in Nijkerk gaan met tien euro omhoog

21 februari 2020 om 09:00 Wonen

NIJKERK In vrijwel alle gemeenten zijn huiseigenaren dit jaar meer kwijt aan woonlasten. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de tarieven voor meerpersoonshuishoudens met gemiddeld 5,2 procent ten opzichte van 2019. Dat is flink meer dan vorig jaar, en vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent. In de gemeente Nijkerk is de stijging minder sterk dan gemiddeld, daar liggen de totale woonlasten 1,7 procent hoger dan vorig jaar.

Dat betekent dat inwoners ongeveer tien euro meer gaan betalen aan woonlasten. De totale woonlasten stegen van 586,36 euro in 2019 naar 596,28 euro dit jaar. Ook de onroerendezaakbelasting (obz) steeg, van 294,41 euro in 2019 naar 315,58 euro dit jaar (+ 7,2%). Een lichte stijging (+ 2,1%) is ook te zien in de afvalstoffenheffing: die steeg van 176,95 euro vorig jaar naar 180,70 euro dit jaar. Opvallend is de daling van de rioolheffing. Vorig jaar betaalden inwoners van de gemeente Nijkerk nog 115 euro, dit bedrag is dit jaar gedaald naar 100 euro. Een daling van 13,0 procent. 

AFVAL Hoewel in Nijkerk sprake is van een lichte stijging, is landelijk gezien vooral de afvalstoffenheffing 'schuldig' aan de stijging van de woonlasten. Gemeenten betalen sinds vorig jaar ruim twee keer zoveel voor het storten en verbranden van een ton restafval. De Rijksoverheid hoopt dat hogere kosten ervoor zorgen dat er minder afval verbrand wordt, en meer aan recycling wordt gedaan. Vooralsnog berekenen veel gemeenten de hogere kosten die ze maken volgens VEH door in de afvalstoffenheffing. Niet eerder stegen de kosten die huishoudens betalen voor het ophalen van het huisvuil dan ook zo hard als nu: gemiddeld 9,5 procent. 

VEH heeft de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing bij elkaar opgeteld om te komen tot de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens. 

Bekijk in de interactieve kaart hieronder hoeveel de woonlasten stegen in omliggende gemeenten. 

advertentie
advertentie