Afbeelding
www.pixabay.com

Obesitas in Nijkerk steviger aangepakt

14 februari 2020 om 07:15 Zorg

NIJKERK Acht procent van de kleuters binnen de gemeente Nijkerk heeft te maken met overgewicht of obesitas. In de tienerleeftijd stijgt dit percentage naar vijftien procent. Dat zegt wethouder Harke Dijksterhuis. Aanleiding is dat de gemeente Nijkerk heeft besloten het landelijk model voor de ketenaanpak van deze problematiek te ondertekenen.

Wijnand Kooijmans

Dat samen met Jongeren op Gezond Gewicht. Met de ondertekening wordt één van de speerpunten uit het jeugdprogramma gerealiseerd. Tegengaan van overgewicht wordt als één van de drie belangrijkste pijlers gezien binnen het Nationaal Preventie Akkoord. Voorlichting over gezonde voeding moet blijvend worden gegeven, maar er is de komende jaren ook extra aandacht nodig voor kinderen met matig tot ernstig overgewicht.

Vijftien procent van tieners heeft overgewichtDijksterhuis vindt het belangrijk dat de centrale zorgverlener gedurende de uitrol van de ketenaanpak gaat aansluiten. Hij vindt dat deze aansluiting momenteel nog wordt gemist door de lokaal betrokken instellingen. Vaak weet men onvoldoende van elkaars activiteiten. Een werkgroep moet het beleid inhoud gaan geven zodra het akkoord is ondertekend. Nijkerk gaat daarnaast meer zelf de regie voeren op de uitvoering van het eigen gezondheidsbeleid. Het gaat om alcohol- en drugspreventie waarbij de eigen campagnes meer en nadrukkelijker een rol gaan spelen.

SAMENWERKING Dat betekent dat wordt gekozen voor een andere wijze van samenwerking binnen het regionaal alcoholmatigingsbeleid FrisValley. De website van FrisValley blijft wel bestaan. Ouders, jongeren, horeca, supermarkten, (sport)verenigingen en organisatoren van evenementen kunnen hier informatie halen. De meerwaarde van het gezamenlijk uit te voeren toezicht en handhaving wordt gezien. Daarmee blijft deze samenwerking onverkort van kracht.

De lichtere versie van FrisValley betekent dat de kosten voor Nijkerk dalen van 4.613 naar 2.300 euro. Het bedrag dat Nijkerk moet betalen is onder meer voor de instandhouding van de website en de coördinatie van toezicht en handhaving en van extra toezicht bijvoorbeeld inhuur van mysterieshoppers en boa's.

advertentie
advertentie