Sparta Korfbal pakt belangrijke punten tegen koploper KVZ

3 februari 2020 om 11:36 Korfbal Deel je nieuws

Het eerste team van Sparta Korfbal moest zaterdag aantreden tegen de koploper van de zaalcompetitie: KVZ. De Nijkerkers speelden dit seizoen al twee keer eerder tegen KVZ, beide wedstrijden werden verloren. Sparta-aanvoerster Marieke van de Kraats moest de wedstrijd missen, zij werd vervangen door Marjet Jonker. Na de nodige teambesprekingen en een oefenwedstrijd tegen het Arnhemse EKCA, stonden de neuzen de goede kant op. In een volle Hanzehal met een handvol supporters uit Nijkerk zou het moeten gebeuren.

Beide ploegen hadden in het begin van de wedstrijd moeite met het vinden van de korf. Dat werd mede veroorzaakt door de verdedigende krachten van beide ploegen. Sparta heeft het al weken moeilijk verdedigend en wist dat het deze wedstrijd het onderste uit de kan zou moeten halen. Dat lukte: Sparta kon de Zutphenaren flink onder druk zetten met het nodige resultaat. Toch wist KVZ in de eerste helft de voorsprong te vergroten tot 8-5. Door doelpunten van Rianne van Valkengoed en Marjet Jonker werd die voorsprong vlak voor rust nog verkleind. Met een stand van 8-7 zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Voor de tweede helft was de opdracht duidelijk: verdedigend de druk erop houden en aanvallend met veel lef en overtuiging spelen. Deze peptalk zorgde ervoor dat Marjet Jonker binnen enkele seconden de korf weer van afstand wist te vinden. Vanaf dat moment werd het stuivertje wisselen tussen beide ploegen. In de zaal was de spanning om te snijden en de ontknoping kwam steeds dichterbij. De betere kansen waren in de laatste minuten voor KVZ, maar geen van deze kansen werd benut. Uiteindelijk waren het de korfballers van Sparta die in de laatste 8 seconden de kans kregen om een gelijkspel om te zetten in een overwinning. Het was Anne Mulder die de laatste kans nam. De bal, die een eeuwigheid op de rand van de korf balanceerde, viel binnen. Coach Coen Hooijer deed een vreugdedans en al zijn spelers deden met hem mee. Een belangrijke en mooie overwinning na een spannende wedstrijd. Einduitslag: 16-17.

De ploeg van Hooijer is aanvallend al tijden in vorm en kan via alle schijven doelpunten maken. Verdedigend is er nog altijd werk aan de winkel, maar er zit absoluut een stijgende lijn in. KVZ is nog steeds in het bezit van de koppositie in de competitie, maar de druk om wedstrijden te blijven winnen is bij KVZ torenhoog. Promotie is dus nog altijd niet uitgesloten voor de Nijkerkers.