Aquarel van Meteora, Griekenland
Aquarel van Meteora, Griekenland Petra Tool

Hoevelakense kunstenares schildert op de mooiste plekjes ter wereld

25 januari 2020 om 14:09 Kunst Deel je nieuws

De Hoevelakense kunstenares Petra Tool zal binnenkort in de Volksuniversiteit de lezing/workshop 'Reisschetsen in aquarel' geven. Petra maakt overal ter wereld snelle schetsen in de haar zo herkenbare en karakteristieke stijl: de kunst van het weglaten. Gewapend met slechts een heel klein schetsboekje, een pen en wat aquarelverf zoekt zij spectaculaire locaties op in binnen- en buitenland. Later verwerkt zij deze indrukken in grote aquarellen.

In de voetsporen van James Bond
Afgelopen jaar schetste zij op diverse James Bond-filmlocaties. Met name de rotskloosters van Meteora in Griekenland ('For your eyes only') en eilanden aan de Thaise kust ('Man with the golden gun') maakten diepe indruk op haar. 
Ook schilderde zij vanaf de hoogste dakterrassen in Parijs, Praag en Amsterdam, en vanaf torens in Italië. Middenin de drukke stad, maar op eenzame hoogte, geeft zij de karakteristieke skyline en de daken van de stad weer.

Tekenen in Thailand
In Thailand raakte zij gefascineerd door de diversiteit aan vrouwen. "Als je solo reist, en ook nog eens tekent, val je nogal op. Met als resultaat dat je snel contacten legt met de lokale bevolking. Mensen zijn vaak zo nieuwsgierig en hartelijk! Ik maakte portretten van moslima's, ladyboys, moderne vrouwen en traditionele stammen. De contrasten waren soms groot." 
Ook Thaise monniken trokken haar aandacht. "De oudere monniken zijn vriendelijk, maar mogen geen oogcontact hebben met vrouwen. Ik heb de meeste schetsen van hen dan ook snel en stiekem gemaakt. Dat is op zich al een kunst. De jongere monniken staan wel open voor poseren. Sterker nog: zowel mijn schets als ik werden door een monnik gefotografeerd!"

Zelf reisschetsen leren maken
De workshop "Reisschetsen in aquarel" vindt zondag 16 februari plaats en is geschikt voor beginners en gevorderden. Meer informatie vind je op www.petratool.nl

Schilderend vanaf een dakterras in Praag
Petra Tool schetst een monnik in Thailand
advertentie
advertentie