Eddy en Louise Fenger
Eddy en Louise Fenger Janny van Steeg

De kunstverzameling van de fam. Fenger

20 januari 2020 om 14:36 Kunst Deel je nieuws

van 19 januari t/m 23 februari

Bij toeval kwamen Eddy en Louise Fenger, wonende in Nijkerk, in het jaar 1997 in de glasstad Leerdam terecht. Onderweg terug naar huis van een plantententoonstelling hoorden ze  op de autoradio, die toevallig aanstond, over de glasmanifestatie ter ere van het 125 jarig bestaan van de glasgalerie en werden ze nieuwsgierig; ze waren toch in de buurt.
Eenmaal in Leerdam aangekomen zagen ze in een grote tent op het plein een glastentoonstelling. Hun
 belangstelling werd gewekt en vervolgens bezochten ze voor het eerst in Leerdam een echte galerie.
Onder de indruk van de glasobjecten van bekende glaskunstenaars die daar geëxposeerd waren op schitterende zwart glanzende zuilen op een zwarte gietvloer werd hun passie voor glas à la minute geboren. Meerdere malen bezochten ze hierna de glaswinkel en het museum in Leerdam. Zo kwamen ze in aanraking met het werk van bekende glaskunstenaars en begon langzaam de verzameling te groeien.…

In 1999 opende George Broft zijn galerie in Leerdam en zagen ze glasobjecten van andere bekende glaskunstenaars, maar ze kwamen via deze galerie ook in aanraking met abstracte schilderijen en wandobjecten. Ook deze kunst gaat deel uit maken van hun verzameling die steeds meer vorm gaat krijgen.
In Nijkerk opent in 2005 de eerste Nijkerkse galerie, GALERIE POLHUS haar deuren.
Eddy is een graag geziene gast in de Nijkerkse galerie en hij kan er zo vaak als hij wil op zondagmiddag op zijn fiets naar toe. De verzameling wordt uitgebreid en vaak komen ze samen kijken naar het nieuw aangekochte kunstwerk.
Ondertussen is ook de liefde voor porselein, keramiek en vooral de geometrisch abstracte papierreliëfs ontstaan, die allen met veel liefde een plaats in hun huis krijgen.
Nu de verzameling zo goed als compleet is (maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, want er zijn op het moment dat ik dit schrijf nog twee porseleinen vazen aan de verzameling toegevoegd) vind ik dat dit echtpaar Fenger, Eddy en Louise, een echte tentoonstelling verdient, met alle verzamelde werken prachtig geëxposeerd en voor het publiek zichtbaar.
Een Nijkerks echtpaar in een Nijkerkse galerie, voor het eerst in de geschiedenis.
 

Wandobject van Haâsz
Glasobject van Mieke Groot
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie