(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). politie.nl

Paardenfokkerij krijgt de ruimte

9 januari 2020 om 13:06 Politiek

NIJKERK De bouw van een paardenstal ten behoeve van een paardenfokkerij aan de Achterduyst in Nijkerk wordt aangegrepen om een wijziging van het bestemmingsplan door te voeren. Daarmee krijgt het perceel de bestemming die recht doet aan het gebruik.

Wijnand Kooijmans

Het huidige bestemmingsplan staat de bouw van een stal niet toe. In 2000 is de familie die het perceel bestierd gestopt met het houden van varkens en is, naast de melkveehouderij begonnen met het houden van paarden voor hobby en een klein beetje handel. In 2010 is gestart met de paardenmelkerij.

FORMEEL Naast paarden melken vindt er verkoop van paardenmelk plaats, het fokken van paarden, het opfokken van paarden, de verkoop en aankoop van paarden, een hengstenhouderij en een hoefsmederij. Het gaat, naast het houden van melkkoeien om activiteiten welke formeel bij de gemeente hadden moeten worden gemeld. Dat is achterwege gebleven maar wordt nu ook recht gezet.

In het gebied waar de paardenmelkerij is gevestigd moeten de bestaande vormen van agrarische bedrijvigheid worden behouden maar dient ook agrarisch natuurbeheer plaats te vinden en moeten natuurontwikkeling worden gefaciliteerd. Het gebied geldt tevens al buffergebied met Amersfoort waarbij wordt ingezet op het ontwikkelen van nieuwe natuur. Wat nu wordt gevraagd past, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan, binnen de gemeentelijke structuurvisie voor dit gebied.

ROMNYLOODS De paarden worden nu gehouden in verschillende stallen, waaronder een oude romnyloods. Deze is illegaal en had al in 2002 moeten zijn afgebroken. Dat moet nu alsnog gebeuren, zo wordt gesteld als voorwaarde voor de wijziging van het bestemmingsplan. Ook is de locatie waar de paardenstal moet komen aangepast omdat deze in het oorspronkelijke plan te dicht bij de woning van de buren zou komen.

Tevens wordt van de eigenaren geëist dat ze ook andere overtredingen moeten beëindigen, voor zover deze niet kunnen worden gelegaliseerd. Het gaat onder meer om het verwijderen van een mestplaat. Voor alle niet te legaliseren uitgevoerde activiteiten wordt met de eigenaren een plan opgesteld op welke wijze en op welk moment geconstateerde overtredingen moeten worden opgeheven. Met als stok achter de deur dat anders niet wordt meegewerkt aan de gevraagde wijziging van het bestemmingsplan en de vergunning voor de bouw van de paardenstal.

advertentie
advertentie