Archieffoto: Wethouder Jaap van de Steege links van burgemeester Borgman.
Archieffoto: Wethouder Jaap van de Steege links van burgemeester Borgman. Gemeente Nijkerk

Ingezonden: In memoriam Jaap van de Steege

31 december 2019 om 09:25 Mensen

NIJKERK Oud-wethouder Jaap van de Steege is op 26 december in Zutphen onverwacht overleden. Van de Steege was tot 1994 twaalf jaar lang wethouder en locoburgemeester van de gemeente Nijkerk. Hij was 81 jaar oud. Nijkerks ondernemer Gerard van den Tweel zond een in memoriam naar de redactie van Stad Nijkerk. 

Jacob Abel van de Steege werd geboren op 19 augustus 1938 in Bussum. Hij was een telg uit een echt ondernemersgezin. Als twaalfjarige hielp hij al mee in de kruidenierszaak van zijn vader. Het was de tijd dat er op zaterdagavond nog telefonisch een half ons rosbief kon worden besteld en Jaap op de fiets klom om dit te bezorgen in Laren. Allemaal om de klant tevreden te stellen en vooral niet kwijt te raken. Vervolgens kwam Van de Steege via zijn dienstplicht terecht op het koninklijk paleis, waar hij diende onder koningin Juliana, prins Bernhard en prinses Wilhelmina. Het ondernemersbloed kroop echter waar het niet gaan kon en Jaap
van de Steege opende een accountantskantoor op de Amsteldijk in Amsterdam.

In 1971 verhuisde de ondernemer naar Nijkerk, waar hij ook politiek actief werd. Op 5 september 1978 werd Jaap van de Steege benoemd tot raadslid voor de fractie van het CDA. In 1982 werd Van de Steege wethouder in een nieuw te vormen college. Een functie die hij aanvaardde in oktober 1982. Jaap van de Steege diende maar liefst drie achtereenvolgende collegetermijnen uit als wethouder van onder meer sport, welzijn, financiën en sociale zaken, voordat hij in 1994 terugkeerde naar het bedrijfsleven. Tijdens zijn wethouderschappen, waarin hij veel tot stand bracht, werkte hij samen met drie burgemeesters, te weten Jan Willem Stam, Pieter van der Zaag en Fred Borgman. Hij stond bekend als een flamboyante bestuurder, waarover vele sterke verhalen de ronde deden. Als politicus was Van de Steege bepaald geen grijze muis.

Ook naast zijn werk was Jaap van de Steege actief. Hij bekleedde diverse bestuursfuncties van onder andere zorginstellingen en hij was voorzitter van de mavo in Nijkerk (het huidige Corlaer College). Van eind 1994 tot 2000 was Van de Steege ook nog voorzitter van de raad van bestuur bij de Reinbouw. Tevens bekleedde hij nog diverse functies bij de provincie Gelderland. Voor al zijn verdiensten voor de samenleving werd Jaap van de Steege ook onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Met Jaap van de Steege is een markante oud-Nijkerker heengegaan. Een ondernemer en een politicus die, zeker door de raadsleden die net als ik in die periode met hem hebben samengewerkt, niet snel zal worden vergeten. Jaap van de Steege wordt, net als eerder zijn echtgenote, in Nijkerk begraven. Hij laat drie kinderen, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen na.

Gerard van den Tweel

advertentie
advertentie