Afbeelding
Gerrit van de Veen

Grote kerststallen verzameling te bezichtigen

19 december 2019 om 21:32 Kunst Deel je nieuws

Ad Elemans, voormalig aannemer in Nijkerk, verzamelde door de jaren heen meer dan honderd kerststallen afkomstig uit meer dan 30 landen.

Als kind zaagde hij al figuurtjes uit triplex, terwijl zijn vriend Kees de Kort ze daarna fraai beschilderde. De Nijkerkse kunstenaar De Kort werd landelijk bekend door zijn vele illustraties van kinderbijbels.

Buiten heeft hij op zijn garagedeur een enorme kerstafbeelding bevestigd, die in de schemering aangelicht wordt. Daarnaast een enorme van hout gemaakte kerstboom die vanbinnen uit verlicht wordt en waarin het woord Vrede te lezen is.

Ieder jaar wordt de hele verzameling weer van zolder gehaald en door zijn dochter Astrid zorgvuldig uitgepakt en op ordelijke wijze uitgestald. ‘Dat is een geduld en precisie werkje’ aldus Elemans, ‘er is er geen betere dan zij’! Na Nieuwjaar verhuist alles weer naar de bovenste verdieping, keurig ingepakt en gesorteerd, ‘dan is het weer leeg in mijn kamer, maar de mooie herinnering blijft…’

U kunt de verzameling ook bekijken bij Ad, gastvrij wordt u rondgeleid en hoort u de mooiste verhalen. Maak een telefonische afspraak op 06-54236950 , het adres is Wallerstraat 105 in Nijkerk.

Elemans bij een deel van de verzameling
Een uitklapbaar boek als kerststal
een miniatuur stal in een olifant uit Azie
fraaie beschilderde exemplaren
advertentie
advertentie