Wethouder Nadya Aboyaakoub met Wim Simon (secretaris NSC) en Jan van Leuveren (voorzitter Veensche Boys).
Wethouder Nadya Aboyaakoub met Wim Simon (secretaris NSC) en Jan van Leuveren (voorzitter Veensche Boys). Wijnand Kooijmans

Geen beheerstichting, maar beheercommissie voor voetbalclubs

17 december 2019 om 17:44 Verenigingen

NIJKERK De door vier voetbalvereniging gewenste beheersstichting blijkt juridisch en fiscaal niet haalbaar. Besloten is nu te komen tot een beheercommissie waarin de verenigingen en de gemeente Nijkerk zijn vertegenwoordigd. Atletiekvereniging Nijkerk en Sparta Korfbal hebben inmiddels besloten zich ook te sluiten bij de commissie.

Wijnand Kooijmans

De verenigingen krijgen hierdoor, zo zegt wethouder Nadya Aboyaakoub toch de door hen gewenste grotere inbreng. De eerste aanbesteding van het onderhoud vindt overigens pas voor 2021 plaats. Komend jaar blijft als overgangsperiode Optisport hiervoor verantwoordelijk.

DRUPPEL De voetbalverenigingen Sparta Nijkerk, NSC, Veensche Boys en SC Hoevelaken kwamen met hun verzoek tijdens de dialoog Samen aan Zet. Jan van Leuveren, voorzitter van Veensche Boys uit Nijkerkerveen zegt dat het toenmalige onderhoud door SRO de druppel was die de emmer deed overlopen. Doel van hun voorstel was te bereiken een deel van de werkzaamheden in eigen beheer te doen en deels door externe partijen via een aanbesteding.

Er volgden tal van onderzoeken en gesprekken. Alles duurde zo lang, dat ook de gemeenteraad ongeduldig werd en zich afvroeg wanneer er duidelijkheid zou komen over de plannen van de vier verenigingen. De wethouder geeft aan dat de rapporten zeker zin hebben gehad, maar geleidelijk aan duidelijk werd, ook door strengere Europese regelgeving, dat een beheerstichting onhaalbaar was. Ook is inmiddels duidelijkheid over het btw-vraagstuk dat lang een onzekere factor was binnen het totale proces.

BLIJ Jan van Leuveren, voorzitter van Veensche Boys, is nog maar sinds een jaar bij het proces betrokken. Maar geeft aan wel blij te zijn dat de nu gevonden oplossing. Het biedt de verenigingen meer transparantie als het gaat om de aanbesteding van het onderhoud. De beheercommissie krijgt wel, zo zegt de wethouder, de plicht tot geheimhouding omdat het gaat om zeer bedrijfsgevoelige informatie.

Kortom; de beide clubbestuurders zijn blij met het resultaat dat uiteindelijk op tafel ligt. Al vinden ze dat het gehele proces wel veel tijd in beslag heeft genomen. Secretaris van NSC Wim Simon: ,,Hadden we drie jaar geleden geweten dat een stichting niet kan, dan waren we meteen met het voorstel voor een beheercommissie gekomen."

ONDERHOUD De enige clubs die nog moeten aanhaken zijn Telstar en de Mixed Hockeyclub Hoevelaken. Het gaat om verenigingen waar de gemeente wat betreft het onderhoud aan zet is. Andere verenigingen zijn bijvoorbeeld geprivatiseerd of hebben het onderhoud al aanbesteed in een periode dat dit nog wel mocht op grond van toen geldende regelgeving. Nu mag dit niet meer voor opdrachten die boven de Europese drempelwaarde liggen van 221.000 euro.

Met Sparta en Veensche Boys wordt nog gesproken over het recht van opstal en verhuur, omdat de gebouwen op hun terreinen eigendom zijn van de gemeente. Hierover vinden in januari 2020 vervolggesprekken plaats. Belangrijk onderdeel vormt de financiële kant van het verhaal. In deze maand moet ook de beheercommissie officieel van start gaan.

Bij het onderhoud blijft de gemeente eindverantwoordelijk. Na vijf jaar vindt een evaluatie plaats of de werkwijze van de commissie functioneert.

advertentie
advertentie