MOORDRECHT - Een strooiwagen verspreidt zout als gladheidsbestrijding. ANP XTRA ALEXANDER SCHIPPERS
MOORDRECHT - Een strooiwagen verspreidt zout als gladheidsbestrijding. ANP XTRA ALEXANDER SCHIPPERS Alexander Schippers

Gemeente pakt gladheid aan

19 december 2019 om 07:33 Verkeer en vervoer

NIJKERK Bij de gladheidsbestrijding in Nijkerk zijn de nieuwe wegen op bedrijventerrein De Flier aan de hoofdroutes toegevoegd die als eerste worden gestrooid. Hetzelfde geldt voor de hoofdfietsroutes in de wijk Doornsteeg en de twee fietstunnels.

Wijnand Kooijmans

De afgelopen winter is voor Nijkerk het strooien rustig verlopen. De hoofdroute werd veertien keer gestrooid, de tweede route acht keer. In totaal werd tweehonderd ton aan zout gestrooid. Bij de gemeente kwamen negen meldingen binnen over het strooibeleid. Tijdens het strooien hebben zich geen ongelukken voorgedaan. De gemeente Nijkerk heeft in samenwerking met de regio Noord-Veluwe gezamenlijk zout ingekocht voor het winterseizoen. Voor Nijkerk geldt dat er een voorraad is van 350 ton, waarvan minimaal vijftig procent moet worden afgenomen. In de zoutloods bevindt zich nu 120 ton zout en dertig kubieke meter pekelwater. In totaal is binnen de gemeente daarmee 470 ton zout en onbeperkt pekelwater aanwezig. Nieuwe bestellingen worden binnen 24 uur geleverd om problemen te voorkomen.

Doornsteeg toegevoegd aan hoofdrouteGRATIS Voor burgers en ondernemers blijft de mogelijkheid bestaan om bij de milieustraat gratis zout af te halen voor het veilig houden van stoep en entree. De keuze preventief te strooien aan de hand van de weersverwachting blijft in stand. Bij woonerven wordt alleen gestrooid bij aanhoudende gladheid en enkel tussen 08.30 en 16.15 uur. Ook wordt er gestrooid bij gevaarlijke en/of bijzondere situaties. Handmatig strooien vindt plaats op specifieke locaties die niet zijn opgenomen in de strooiroutes. Het gaat dan om onder meer voetpaden, oversteekplaatsen en pleinen en toegangspaden tot seniorencomplexen.

STROOIKISTEN Op enkele plaatsen zijn strooikisten geplaatst: de Arkersluis, Molenplein, Sparreboomstraat en het Van Aalstplein in Hoevelaken. De gemeente zorgt dat de kist wordt gevuld. Wanneer burgers zelf het initiatief nemen, kan een strooikist worden aangevraagd met als doel de gladheid in de eigen buurt of wijk te bestrijden. De gemeente faciliteert, aanvragers moeten zelf zorgen voor het strooien.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie