Inwoners met een laag inkomen kunnen direct kwijtschelding krijgen voor bijvoorbeeld een een gehandicapten parkeerkaart (archieffoto).
Inwoners met een laag inkomen kunnen direct kwijtschelding krijgen voor bijvoorbeeld een een gehandicapten parkeerkaart (archieffoto). Dick van der Veen

Achteraf terugvragen van kosten is achterhaalde werkwijze

11 december 2019 om 07:15 Overig

NIJKERK Inwoners met een laag inkomen kunnen direct kwijtschelding krijgen voor de kosten die verbonden zijn aan het aanvragen van een gehandicapten parkeerkaart. Dat geldt ook voor het aanvragen van een urgentieverklaring voor woonruimte.

Wijnand Kooijmans

Tot nu toe moeten de kosten eerst aan de gemeente worden betaald. Bij een laag inkomen kan men de kosten vervolgens terugvragen via de bijzondere bijstand. Deze werkwijze wordt als achterhaald gezien. Het is voor inwoners veel vriendelijker en efficiënter om bij een aanvraag direct te beoordelen of er kwijtschelding kan worden verkregen en deze dan ook direct te verlenen. Voor de hoogte van een laag inkomen wordt door het college van burgemeester en wethouders aansluiting gezocht bij de Regeling Meedoen. Dat komt neer op 110 procent van het bruto minimumloon voor een éénpersoonshuishouden en 130 procent voor meerpersoonshuishouden. Voordeel is, zo geeft het college aan, dat mensen extra worden geattendeerd op de regeling.

VOOROVERLEG Ook de regeling voor principe-bouwplannen wordt gewijzigd om te zorgen dat dit onderdeel kostendekkend blijft. In de gang van zaken nu blijkt dat de huidige vorm van vooroverleg veel te zwaar is geworden. De tijdsinvestering en de ambtelijke capaciteit staat niet meer in verhouding tot het doel van het vooroverleg en de leges die er voor worden geïnd zijn niet kostendekkend. Het college wil het vooroverleg weer gaan gebruiken waarvoor het ooit bedoeld was: het uitvoeren van een globale toets over de haalbaarheid van een verzoek door in het wekelijks teamoverleg de verzoeken te bespreken en te toetsen op de ruimtelijke en milieu, hygiënische aanvaardbaar.

Als deze toets positief is, krijgt de aanvrager de opdracht een nader uitgewerkt plan in te dienen dat uiteindelijk moet leiden tot een besluit van het college of al dan niet medewerking aan het ingediende plan zal worden verleend. Het tarief voor de eerste globale toets wordt verlaagd tot een gering bedrag. Dat wordt bewust gedaan om geen drempel op te werpen en om het indienen van goede initiatieven vanuit de samenleving te stimuleren.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie