Afbeelding
Foto door Ibrahim Rifath op Unsplash

Premie autoverzekering blijft stijgen

10 december 2019 om 13:14 Partnercontent

Autoverzekeringen worden steeds duurder. Dat blijkt uit de cijfers van een vergelijkingswebsite. Zo betalen we in 2019 in Nijkerk en de rest van Nederland ruim 11 procent meer voor deze verzekering dan in 2018. Autobezitters betalen nu jaarlijks gemiddeld een kleine 700 euro voor hun autoverzekering.

Oorzaak van stijgende premie
Volgens het onderzoek is de premie voor de autoverzekering sinds 2017 al met meer dan 21 procent toegenomen. Dat is bijna 125 euro per jaar. De premie voor een WA verzekering blijft stijgen omdat verzekeraars al jarenlang minder geld binnenkrijgen dan dat ze uitkeren. Uit een onderzoek van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat verzekeraars 308 miljoen euro meer uitkeren aan klanten met een WA-verzekering dan dat ze binnenkregen aan premies. Opvallend is dat de andere verzekeringen (WA beperkt casco en allrisk) juist goedkoper zijn geworden. Zo is de WA beperkt casco met 3,1 procent goedkoper geworden en een allrisk verzekering 1,4 procent.

Jongeren betalen meer premie voor autoverzekering
Vooral jongeren moeten diep in de buidel tasten om de autoverzekering te betalen. Zij betalen gemiddeld 1.500 tot 2.000 euro per jaar voor hun autoverzekering. Sinds 2018 zijn de premies van WA-autoverzekeringen voor jongeren met maar liefst 12,7 procent gestegen. Jongeren betalen meer voor hun autoverzekering omdat zij vaker bij een ongeluk betrokken raken dan oudere bestuurders. Daarom zien verzekeraars deze groep als meer risicovol. Daarnaast hebben jongeren nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd, waardoor zij geen beroep kunnen doen op de no-claimkorting.

Besparen op de autoverzekering
Gelukkig kunnen mensen op verschillende manieren besparen op de autoverzekering. Allereerst zou men kunnen overwegen om de premie op jaarbasis te betalen in plaats van in maandelijkse termijnen. Dit levert een besparing op van ongeveer 6 procent. Daarnaast is het verstandig om kleine schades zelf te betalen. Op deze manier verliest de consument zijn of haar no-claim korting niet. Wie een schade claimt, maakt zijn autoverzekering namelijk duurder. Ook is het verstandig om naar de dekking van de auto te kijken. Als de auto ouder is dan tien jaar, dan is de goedkoopste autoverzekering (WA) voldoende. Auto's tussen de vijf en tien jaar kunnen het beste verzekerd worden met een WA beperkt casco dekking. Voor auto's jonger dan vijf jaar is een allriskverzekering de beste optie. Tot slot kunnen autobezitters ook overwegen om een hoger eigen risico te nemen. De premie daalt hierdoor.

Autoverzekering vergelijken
Tot slot kunnen consumenten veel geld besparen door over te stappen naar de goedkoopste autoverzekering. Als mensen elk jaar kritisch naar hun autoverzekering kijken, dan weten zij zeker dat ze niet te veel betalen voor de verzekering. Daarnaast weet men op deze manier zeker dat de verzekering goed is afgestemd op de huidige situatie. Gemiddeld kunnen mensen door over te stappen naar een andere verzekeraar zo'n 200 per jaar besparen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie