Afbeelding
Foodvalley NL

Regio Foodvalley lanceert website rondom duurzaamheid

3 december 2019 om 23:05 Natuur en milieu

NIJKERK Regio Foodvalley, waar Nijkerk bij hoort, wil in 2050 energieneutraal zijn. Energieneutraal houdt in: evenveel energie opwekken als gebruiken. Dat betekent dat Regio Foodvalley samen - met acht gemeenten, twee provincies, twee waterschappen en vele belanghebbenden - kansen zoekt om energie op te wekken uit zon en wind.

,,Energie opwekken houdt niet op bij de grens van onze gemeente. Daarom werken we in Regio Foodvalley, net als in 29 andere energieregio's in Nederland, aan een Regionale Energiestrategie: de RES Foodvalley. Om iedereen op de hoogte houden over bijvoorbeeld het moment waarop je over de RES mee kunt praten, is er nu een website: www.resfoodvalley.nl", schrijft Regio Foodvalley.

,,In Nederland hebben we afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Iedereen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met de maatregelen uit het Klimaatakkoord. Ook in onze regio zal de komende jaren veel veranderen. We gaan fors meer duurzame energie opwekken. Dat gebeurt eerst met de nu bewezen technieken. Dus met wind- en zonne-energie. We moeten kiezen waar we ze kunnen plaatsen en waar het landschap kan en mag veranderen." 

De Regionale Energiestrategie (RES) voor Foodvalley is een document waari de keuzes voor locaties van energieprojecten beschreven zijn, inclusief een plan van aanpak. ,,We doen dat samen met zeven andere gemeenten, twee provincies, twee waterschappen en belanghebbenden zoals de Land- en Tuinbouworganisatie, natuur- en milieuorganisaties, energiecoöperaties en de netbeheerder." Waar is ruimte? En hoeveel? Voor windmolens en voor bijvoorbeeld collectieve zonnepanelen? Is daar aansluiting op het energienetwerk? Welke warmtebronnen zijn te gebruiken zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen? En: is er voldoende draagvlak en is het financieel haalbaar? Dat zijn de vragen waar dieper op wordt ingegaan. 

STAP VOOR STAP Door het maken van de RES werkt Regio Foodvalley samen aan de energietransitie. Dat gaat stap voor stap. Van heel globaal naar steeds concreter. ,,De komende maanden werken we toe naar een concept-RES. Daarin gaat het om zoekgebieden voor energieprojecten. De komende maanden krijgt u daarover  meer informatie. Later in 2020 werken we toe naar een concretere versie waarin zoveel mogelijk belangen zijn behartigd." 

OP DE HOOGTE BLIJVEN De basisinformatie over de RES Foodvalley staat nu online: www.resfoodvalley.nl. De website wordt steeds bijgewerkt met alle informatie over de RES Foodvalley. Denk aan aankondiging van bijeenkomsten, momenten waarop inwoners kunnen meepraten en verslagen. Maar ook data waarop besluiten worden genomen bij de verschillende organisaties die meewerken aan de RES.

advertentie
advertentie