Stemadvies

28 februari 2018 om 09:46 Lokaal/Column

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart, mocht ik vorige week een vrouwendebat presenteren. Aan het debat namen tien vrouwen deel, vier meer dan het huidige aantal in de gemeenteraad. Momenteel zijn zes van de zevenentwintig Nijkerkse raadsleden vrouw (22%). Volgens de laatste regionale kerncijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wonen er in onze gemeente 20.972 vrouwen (50,2%). Als je kijkt naar de man-vrouwverhouding, is de huidige raad dus niet representatief. Werp je de vraag op of dat wel zo zou moeten zijn, dan zijn er altijd mensen die vinden dat niet sekse voorop moet staan, maar kwaliteit.

Ik heb me de afgelopen weken vaak afgevraagd hoe ik daar zelf in sta. In mijn puberteit riep ik vaak dat ik bij de brandweer of in het leger wilde. Niet omdat daar een serieuze wens aan ten grondslag lag, meer omdat ik wilde bewijzen dat vrouwen niet onder doen voor mannen. Van die bewijsdrang is nu in elk geval nog over dat ik bij ons thuis de banden plak, maar op echt activisme heb ik mezelf (nog) niet kunnen betrappen. Meestal denk ik: ik sta mijn mannetje. En ik wil niet voor een rol gekozen worden puur omdat ik vrouw ben. Wél om mijn kwaliteiten.

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Het is prima mogelijk een kandidatenlijst samen te stellen met uiterst capabele mensen én te kiezen voor een gelijkwaardige man-vrouwverhouding. Aan goede vrouwelijke kandidaten geen gebrek. Maar de praktijk is anders. Weliswaar zijn drie van de vijf lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nijkerk vrouw, maar kijk je naar de volledige lijsten dan domineren toch de mannen. Van de eerste tien kandidaten per lijst zijn er zes (PRO21) + vier (De Lokale Partij) + drie (CDA) + drie (CU/SGP) + twee (VVD) = achttien van vijftig kandidaten vrouw. Die scheve verhouding maakt toch enig activisme in mij los, merk ik. Sinds ik mag stemmen, heb ik vrijwel altijd op vrouwen gestemd. Maar het helpt natuurlijk niets als ik dat alleen doe. En daarom is mijn stemadvies: ben je vrouw? Stem op een vrouw! Iedere partij heeft meerdere kandidaten te kiezen die het vrouwelijke geluid vertolken en die de lokale samenleving bekijken door de ogen van een vrouw, moeder, oma. Omdat zij zelf vrouw, moeder, oma zijn. Ook vrouwen die op niet-verkiesbare plaatsen staan, kunnen met voorkeursstemmen in de raad komen. Zoals politici in campagnetijd graag roepen: de kiezer is nu aan het woord. Kom op dames, samen kunnen we meer diversiteit in de Nijkerkse gemeenteraad bereiken. En bovendien, ik heb ergens gelezen dat ook Theo Zuurman op een vrouw gaat stemmen ;-)

Nelleke den Besten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie