Afbeelding
Harry Koelewijn

Urgentieverklaring voor woningzoekenden op bord Enserve

30 november 2019 om 09:04 Overig

NIJKERK Urgentieverklaringen voor woningzoekenden worden tot 1 februari 2020 door de gemeente Nijkerk uitbesteed aan Enserve. Hiertoe wordt deze organisatie alsnog met terugwerkende kracht tot 11 juli van dit jaar het benodigde mandaat verstrekt door het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Voor een urgentieverklaring kunnen zowel medische als sociale redenen aanwezig zijn. Volgens de wet mogen gemeenten hun urgentieregeling niet meer laten uitvoeren door corporaties. Dat leverde voor Nijkerk problemen op omdat de urgentiecommissie op dat moment bestond uit medewerkers van de woningcorporaties in de regio.
Vanaf dat moment werden de voorbereidende werkzaamheden, zoals de advisering, overgenomen door Enserve. In juli van dit jaar is het gehele proces rond de urgentieverklaring uitbesteed aan Enserve vanwege het vertrek van een medewerkster van het MO loket. Dat betekent dat Enserve niet alleen de advisering doet, maar ook namens het college besluit of een urgentieverklaring wordt toegekend.
Deze werkwijze duurt tot 1 februari komend jaar wanneer het uiteindelijke besluit weer wordt genomen door een eigen medewerker van de gemeente. Tot nu toe was Enserve echter nog geen mandaat verleend hoewel dat wel noodzakelijk is. Voor genomen besluiten heeft dit in principe geen gevolgen, de Raad van State laat besluiten veelal in tact.
Enserve is gespecialiseerd in woonruimteverdeling en urgentieverklaringen en verricht dit werk ook in opdracht van ook andere gemeenten en woningcorporaties.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie