Arjen Gerritsma met zijn nieuwe jaarkalender voor Hoeve Schardepot.
Arjen Gerritsma met zijn nieuwe jaarkalender voor Hoeve Schardepot. Frank Nettinga

Monumentale boerderijen op kalender

27 november 2019 om 12:30 Kunst

NIJKERK Twaalf monumentale boerderijen uit Nijkerk en omgeving staan op de nieuwe jaarkalender van vormgever en fotograaf Arjen Gerritsma.

Belinda van der Horst

Gerritsma maakt ieder jaar een kalender. Hij heeft een voorliefde voor de natuur en na zijn werk trekt hij er voor de ontspanning vaak op uit, de natuur in, om te fotograferen. Van zijn natuurfoto's heeft hij al diverse kalenders gemaakt. ,,Verleden jaar heb ik, naast een natuurkalender, een kalender gemaakt met historische panden in Nijkerk. Dat was een succes. Om te voorkomen dat mijn kalenders teveel op elkaar gaan lijken, heb ik nu een kalender met monumentale boerderijen gemaakt", zegt hij.

De Nijkerkse fotograaf heeft al veel boerderijen in het buitengebied gezien. ,,Van oorsprong ben ik een boerenjongen, dus de agrarische sector boeit me ook. Ik vond het verbazingwekkend hoeveel monumentale boerderijen er in Nijkerk en omgeving staan." Bewust fotografeerde Gerritsma de boerderijen in de zomer, als de natuur op zijn mooist is. ,,Door de eigenaren van de boerderijen werd ik enthousiast ontvangen. Ik heb de leukste gesprekken gehad en heb er uren gezeten."

Van oorsprong ben ik een boerenjongen, dus de agrarische sector boeit meKLOOSTERS ,,Een paar boerderijen zijn vroeger eigendom van kloosters geweest", zegt Gerritsma. Hoeve Oortmansgoed wordt genoemd als pachtboerderij van het Sint Vitusklooster in Elten. Hoeve Schardepot was mogelijk eigendom van het Klooster van Paderborn. In de middeleeuwen hebben kloosterbroeders de kelder van Hoeve Beekmansgoed gebruikt als opslag en hebben hier mogelijk gewoond.

HISTORIE Voor de historische gegevens heeft Gerritsma de monumentenlijst van de gemeente Nijkerk geraadpleegd. Op boerderij Westphalingsgoed werd in 1616 Arend van Slichtenhorst geboren, auteur van het boek 'Geldersche geschiedenissen'. De naamloze hallenhuisboerderij heeft een tabaksschuur en is typerend voor de geschiedenis van de tabaksteelt in Nijkerk. De meeste boerderijen hebben bijgebouwen en bijzondere kenmerken. Zo heeft Hoeve Schavenow een schaapskooi en Hoeve Groot Proevengoed een wagenschuur en twee roedebergen. Hoeve Klein Ehrental, Hoeve Bloemengoed boerderijcomplex Valkengoed, boerderij Corlaer en Hoeve Huissteen staan ook op de kalender afgebeeld.

De kalender is uitgevoerd op A3 formaat en kost 16,95 euro. Bij afname vanaf vijfentwintig stuks kan er een bedrijfslogo op geplaatst worden. De kalender is te koop bij Gerritsma en Boekhandel Roodbeen. In Nijkerk worden de kalenders kosteloos thuisbezorgd, daarbuiten worden bezorgkosten gerekend. De kalender is te bekijken op: www.nijkerkreclame.nl. Informatie: info@graphicsound.nl.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie