Afbeelding
Unsplash/Caleb Woods

Geen andere aanpak van jeugdzorg in Nijkerk

29 november 2019 om 07:30 Politiek

NIJKERK Er is geen reden om het huidige beleid rond de jeugdzorg aan te passen. Tot die conclusie komt het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van uitspraken van minister Hugo de Jonge dat hij de jeugdzorg anders wil gaan inrichten.

Wijnand Kooijmans

Veel knelpunten die minister Hugo de Jonge constateert vinden, zo geeft het college aan, hun oorzaak in de bezuinigingen op door het Rijk aan de gemeente beschikbaar gestelde gelden voor jeugdhulp. ,,We zullen dat ook bij de minister blijven aangeven en er op aandringen dat met het aanpassen van het stelsel alleen de knelpunten niet worden opgelost, maar wij als gemeente daar structureel meer geld voor nodig hebben."

SAMENWERKING Eén van de punten van de minister is dat hij de jeugdzorg meer regionaal wil gaan organiseren. Nijkerk werkt binnen de jeugdhulpregio FoodValley al samen met zeven gemeenten. Gezamenlijk worden alle vormen van specialistische hulp ingekocht. Aanbieders sluiten één contract af. De zorgvormen, zoals pleegzorg, gezinshuizen en het verblijf in een inrichting (residentieel verblijf) die de minister in een regio wil onderbrengen, worden nu al regionaal ingekocht. Over deze samenwerking is het Nijkerkse college tevreden.

Aangegeven wordt dat er uiteraard wel verbeterpunten zijn, maar dat dit ook komt omdat moet worden omgegaan met de schaarste van zowel jeugdhulpverleners door de krapte op de arbeidsmarkt als de beschikbare financiële middelen. Naast de regionale samenwerking wordt ook door de zeven jeugdhulpregio's binnen de provincie Gelderland samengewerkt waar mogelijk.

TARIEVEN Het wordt vreemd gevonden dat de minister gemeenten wil dwingen om eerlijke tarieven te betalen, maar niet bereid is extra geld beschikbaar te stellen om deze tarieven ook te kunnen betalen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inkoop van voldoende aanbod. Maar kregen die taak wel opgelegd met gelijk de noodzaak zo'n vijftien procent te bezuinigen.

Het beeld dat de gemeente gerechtelijke uitspraken naast zich neerlegt wordt door het college niet herkend. Het voelt zich hierin gesterkt door de Jeugdbescherming Gelderland, die dit beeld ook niet herkent.

Ondanks de soms lange wachtlijsten zegt het college altijd een dekkend aanbod te hebben als het gaat om de jeugdhulpverlening.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie