Afbeelding
Verbeeld&Beleef/StadWaterLand BV

Dorpsplein gaat op de schop

28 november 2019 om 07:33 Nieuwbouw

NIJKERKERVEEN Het Dorpsplein in Nijkerkerveen, maar ook de omliggende straten gaan op de schop. Om dat te realiseren wordt de gemeenteraad gevraagd een extra krediet van 720.000 euro beschikbaar te stellen. De totale kosten worden geraamd op ruim 2,7 miljoen euro.

Wijnand Kooijmans

De hogere kosten worden vooral veroorzaakt doordat naast het Dorpsplein ook het aanloopgebied naar dit plein wordt meegenomen. Onder meer komen er extra parkeerplaatsen. Ingespeeld wordt op de veranderende eisen ten opzichte van zo'n dertig jaar geleden bij de aanleg van het huidige plein. Het Dorpsplein krijgt echt het karakter van een plein dat geschikt is voor meerdere doeleinden, zoals evenementen, de markt en andere festiviteiten.

BOUW Op dit moment wordt hard gewerkt om de bouw van de clustervoorziening af te ronden. Hier worden onder meer de gefuseerde school, dorpshuis en bibliotheek in onder gebracht. Dat biedt tevens de kans om de openbare ruimte aan te passen en het centrum van Nijkerkerveen een kwaliteitsimpuls te geven wat betreft uitstraling en materialen die de komende jaren voldoen aan de eisen die vandaag de dag worden gesteld. Dat maakt dat ook materialen dienen te worden vervangen omdat de levensduur is verlopen. Hergebruik is dan niet mogelijk. Ook is dit het moment om de infrastructuur, zowel boven- als ondergronds, aan te pakken. Onder meer moet onderhoud worden uitgevoerd aan de wegen, riolering en waterhuishouding. Nijkerkerveen krijgt hiermee een facelift en een dorpshart.

De plannen zijn uitgewerkt in samenspraak tussen de gemeente, bewoners, stakeholders en een landschapsarchitect. Tijdens een informatieavond voor bewoners en middels een enquête is informatie verzameld over hoe de bewoners het dorpshart ervaren en wat men graag anders wil zien. Met een klankbordgroep is het plan vervolgens verder uitgewerkt. De herinrichting van het Dorpsplein en de aanloopstraten neemt meerdere jaren in beslag. Het Dorpsplein, de Van Noorstraat en het eerste deel van de Winkelmanstraat kunnen pas worden opgepakt als de nieuwbouw op de locatie van de Van Rootselaarschool en Concordia gereed is.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie