"Niets blijft zoals het was" is de titel van de workshop over ouder worden in een snel veranderende samenleving. Marie Verheij

Workshop “Praten over ouder worden”

22 november 2019 om 10:43 Mensen Deel je nieuws

Onder het motto ‘Niets blijft zoals het was’ worden er in de gemeente Nijkerk workshops voor jongere en oudere senioren gehouden waar gesproken wordt over alles wat te maken heeft met ouder worden in een snel veranderende samenleving.
Ouder worden wil je allemaal. Maar hoe? Je hebt er zelf geen grip op. Deelnemen aan een samenleving die snel verandert is niet altijd even makkelijk. Deelnemers aan eerdere sessies van ‘Niets blijft zoals het was’ geven aan dat ze zich eenzaam voelen. “Je wilt mensen niet steeds lastigvallen met jouw verhaal en je verdriet”, luidt een reactie. “Je krijgt van mensen al gauw te horen dat het nu maar eens over moet zijn. Hoe ga je daar dan mee om?”
Als je ouder wordt, vallen er steeds meer mensen om je heen weg. “Dat is moeilijk. Mensen kennen je soms niet meer bij je voornaam. Het gedeelde verleden valt weg.” Als je verhuist om dichter bij je kinderen te wonen, kun je nog overal actief aan meedoen. Maar opeens blijkt “echte vrienden maken best moeilijk.” 
Initiatiefnemer PCOB steekt in op senioren in heel de gemeente Nijkerk. De senioren gaan onder deskundige leiding in kleine groepen in een vertrouwelijke omgeving in gesprek met elkaar. Daar kunnen ze met al hun vragen terecht. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:
- Je rijbewijs moet worden verlengd, hoe doe je dat? Wie vult je papieren in en gaat met je mee naar de keuringsarts als je dat niet alleen kunt?
- Wanneer moet je wel en wanneer niet verhuizen? Hoe pas je de woning aan zodat je er langer kunt blijven wonen?
- Waar kun je terecht als je zorg nodig hebt? En wat gaat dat allemaal kosten? Mantelzorg kan heel zwaar zijn. Hoe ga je daarmee om?
- Is het raadzaam dat je een levenstestament opmaakt? En met wie kun je een vertrouwelijk gesprek over je financiën voeren?
Er wordt in gesprek gegaan in kleine groepen in een vertrouwelijke omgeving onder deskundige leiding. De vragen van de deelnemers staan centraal. De eerstvolgende datum voor de bijeenkomst in Nijkerk is dinsdag 26 november 2019. De locatie waar deze bijeenkomst wordt gehouden is de Wulfshoeve, Moorselaar 69. Inloop vanaf 14.00 uur. Start bijeenkomst: 14.30 uur. Afsluiting rond 16.30 uur. Iedereen is welkom. Dus meld je aan en nodig ook je familie, vrienden en/of buren uit. Nadere inlichtingen/aanmelden bij Nel Satter, Brink 43, 3861 VA Nijkerk. Tel. 06-83314962. E-mail: infoallesverandert@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie