Afbeelding
Gerrit Steen

EHBO-cursus van start: 'Het is fijn als je iemand kunt bijstaan'

22 november 2019 om 14:45 Maatschappelijk

HOEVELAKEN Binnenkort gaat de jaarlijkse EHBO-cursus in Hoevelaken weer van start waarbij de deelnemers opgeleid worden tot het landelijk erkende diploma EHBO. Penningmeester van EHBO vereniging Hoevelaken Jaap Meter heeft de cursus jaren geleden gevolgd en gaat nu regelmatig op herhaling: ,,Het is belangrijk dat mensen EHBO-kennis hebben. Het maakt je zekerder als je moet handelen in de praktijk." 

Gerrit Steen

De cursus wordt gegeven door een Eerste Hulp instructeur, waarbij het landelijk diploma EHBO wordt gegeven zoals voorgeschreven door het Oranje Kruis. Een belangrijk onderdeel van de EHBO-cursus is de reanimatie en het bedienen van de AED (Automatische Externe Defibrillator). Landelijk is men bezig om een zo groot mogelijk netwerk te krijgen aan burgerhulpverleners die zich hebben aangemeld bij Hartslagnu.nl. Ook is men bezig zo veel mogelijk AED's op te hangen die 24 uur per dag bereikbaar zijn. In geval van een circulatie- of hartstilstand telt iedere seconde en maken burgerhulpverleners echt een groot verschil.

CURSUS Andere onderwerpen die behandeld worden zijn onder meer de vitale lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloedsomloop en bewustzijn. Verder stoornissen in vitale functies zoals verstikking en verslikking, uitwendige wonden, bloedingen, shock, brandwonden, botbreuken en ontwrichtingen komen aan de orde. Tevens komen kneuzingen, verstuikingen, oogletsels, vergiftiging, elektriciteitsongevallen en letsels door koude en warmte aan de orde. Uiteraard worden ook de verband- en hulpmiddelen uitgebreid behandeld. De prijs voor de cursus bedraagt 280 euro. Deze kosten worden door veel zorgverzekeringen gedeeltelijk vergoed. De moeite waard om even na te vragen bij uw zorgverzekeraar.

VAN BETEKENIS ZIJN Voorzitter Gaby Wassink heeft in 1993 haar EHBO-diploma gehaald: ,,Ik heb het niet voor mijn werk gehaald, maar puur voor mezelf. De belangrijkste reden is dat ik niet machteloos wilde toekijken als er iets gebeurd. Ik wilde me niet hulpeloos voelen, maar zelf iets kunnen doen." Inmiddels heeft ze zich ook aangemeld als burgerhulpverlener en heeft ze al een aantal oproepen gehad. ,,Het voelt goed om van betekenis te kunnen zijn. De herhalingslessen bij EHBO Vereniging Hoevelaken zijn gezellig en leerzaam. Onze instructeur Jan Blokzijl weet ons iedere keer toch nog weer nieuwe dingen te leren. Een aantal keer per jaar ga ik ook posten als vrijwillig EHBO-er bij evenementen, zoals met Koningsdag, de avondvierdaagse en met Dorpsdag. Dit is ook heel erg leuk om te doen. Er staan voor dit seizoen een aantal grote oefeningen gepland in samenwerking met de brandweer en LOTUS kring Nijkerk. Deze zijn heel erg leerzaam om praktijkervaring op te doen. Ik heb al weer zin in dit nieuwe seizoen."

De cursus wordt gegeven in drie zaterdagen, te weten 4, 11 en 25 januari en een maandagavond 27 januari in een zaal van de Volks Universiteit Hoevelaken. Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus bedraagt 8 personen en het maximum 12 personen. Aanmelden voor de cursus EHBO kan per mail bij Wilma Haelermans (secretaris), ehbovereniginghoevelaken@gmail.com . Ook voor informatie omtrent de EHBO cursus kunt op dit e-mailadres terecht.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie