Afbeelding
Google Maps

Verhuizing van gemeente naar Rabobank mag doorgaan

15 november 2019 om 06:36 Politiek Gemeentehuis verhuist naar pand Rabobank

NIJKERK Alle partijen in de Nijkerkse gemeenteraad stemmen in met de aankoop van het pand van de Rabobank als toekomstig onderkomen van de gemeente Nijkerk. Waarbij zich ook een meerderheid aftekent niet langer te spreken over een stadhuis of Huis van de Stad, maar over een gemeentehuis.

Wijnand Kooijmans

Met uitzondering van CDA en De Lokale Partijen blijft een terugkeer voor de Havenkom voor de drie coalitiepartijen bespreekbaar. Voorwaarde is wel dat in de tussenliggende tijd gezocht moet worden naar een trekker voor dit gebied. Als dat niet lukt, dan wil men de optie van een Huis van de Stad in dit gebied open houden. De twee tegenstanders vinden dat een terugkeer weggegooid geld is.

HISTORIE Joop van Ruler (CDA) dook op zijn verjaardag terug in de historie tijdens de commissie. Hij gaf aan dat al tien jaar discussie wordt gevoerd over de bouw van een nieuw stadhuis. Het CDA heeft daarbij steeds vastgehouden aan renovatie van het huidige pand aan de Kolkstraat, omdat dit de goedkoopste optie is. Nieuwbouw vindt hij ongewenst, omdat de bouwkosten alleen maar oplopen.

Desondanks kan hij instemmen met de verhuizing naar het pand van de Rabobank omdat binnen de raad geen meerderheid is te vinden voor renovatie van het bestaande pand. Voor hem is het dan wel een permanente oplossing. Na tien jaar een ander besluit nemen en het pand van de Rabobank weer verkopen vindt hij ongewenst, kostbaar en niet verantwoord.

PARKEERGARAGE Op zijn vraag of, gezien de aankoop van het pand van de Rabobank, de komst van een parkeergarage in de Havenkom nog nodig is, gaf wethouder Wim Oosterwijk aan dat dit punt van onderzoek is. Gezien de uitbreiding van onder meer De Bonte Koe sluit hij niet uit dat van de parkeergarage kan worden afgezien.

Marina Lanting (ChristenUnie/SGP) vindt dat met de aankoop van het pand van de Rabobank een goede afweging van de belangen is gemaakt. Bovendien een locatie die centraler ligt binnen de gemeente dan het huidige stadhuis. Omdat ze niet weet wat de toekomst brengt, wil ze de optie van een terugkeer naar de Havenkom open houden.

OPTIE Boudewijn van der Woerd (VVD) ziet renovatie beslist niet als optie. Verhuizen wel, omdat een Huis van de Stad op korte termijn niet in de Havenkom valt te realiseren. Met wachten wordt de woningbouw in dit gebied ook geblokkeerd, aldus Van der Woerd. Hij vindt het te vroeg om nu al te bepalen of over tien jaar al dan niet moet worden teruggekeerd naar de Havenkom.

Volgens Irene Moes is haar glazen bol kapot en wil ze daarom de discussie over een terugkeer naar de Havenkom op dit moment niet voeren, maar ook niet blokkeren. Aart Klompenhouwer wil wel inspraak van de bevolking over een aangepaste visie voor de Havenkom, omdat hij anders Samen aan Zet een stille dood ziet sterven. Wethouder Oosterwijk deelt zijn pleidooi voor inspraak.

Oosterwijk geeft aan dat de Havenkom zeker niet tien jaar braak blijft liggen wanneer zich opties aandienen dit gebied invulling te geven. Er blijft gezocht worden naar een trekker.

advertentie
advertentie