Afbeelding
Marcel van Hoorn

Nog veel asbestdaken in en om Nijkerk

14 november 2019 om 09:58 Natuur en milieu

NIJKERK In de gemeente Nijkerk liggen nog 2205 afzonderlijke asbestdaken. Het totale oppervlak daarvan is 443.712 vierkante meter. Het aantal daken is daarmee niet veel minder dan in Amersfoort (2570), maar de totale oppervlakte is wel een stuk groter. Dat is bij 'de buren' slechts 205.734 vierkante meter. 

Dat beeld is ook landelijk terug te vinden. In gemeenten als Rotterdam en Utrecht liggen veel asbestdaken, maar de totale oppervlakte aan asbestdaken is relatief laag. De gemiddelde oppervlakte van een asbestdak is daarom hier klein. Heel anders is dat in Gelderse landbouwgemeenten als Ede, Berkelland, Barneveld en Bronckhorst. Hier zijn minder asbestdaken, maar de totale oppervlakte aan asbest is fors hoger. Grote schuren zijn hier waarschijnlijk de oorzaak van.

GEZONDHEID Dat blijkt allemaal uit de Landelijke Asbestdakenkaart, een landelijk overzicht met het aantal asbestdaken per gemeente. Ruim een kwart van de gemeenten (96) heeft dit aantal nog niet in kaart gebracht. In nog eens 76 gemeenten vond al wel een inventarisatie plaats, maar zijn de precieze aantallen nog niet publiek beschikbaar. Daardoor is het lastig in te schatten hoeveel asbestdaken er in Nederland nog gesaneerd moeten worden. De stof is namelijk gevaarlijk voor de gezondheid en komt door de verwering van asbestdaken in de buitenlucht terecht. 

(Artikel gaat verder onder deze interactieve kaart).

 

De asbestdakenkaart is opgezet naar aanleiding van een vorig jaar aangenomen motie in de Tweede Kamer. De overheid stimuleert het vervangen van asbestdaken en komt eind dit jaar met een fonds. Daarmee komt geld vrij voor mensen met een asbestdak, die geld kunnen lenen om dit dak veilig te laten vervangen. Het plan voor een algemeen verbod op het hebben van een asbestdak sneuvelde eerder dit jaar in de Eerste Kamer. 

SUBSIDIE VOOR VERWIJDEREN Verder valt op dat in gemeenten waar een grote hoeveelheid asbest op de daken ligt, vaak ook fors gebruik is gemaakt van de landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Het fonds dat er eind dit jaar moet komen is een vervolg op deze subsidieregeling.

Bij het in kaart brengen van asbestdaken wordt vaak gewerkt via een provinciale aanpak. Het in kaart brengen gebeurt bijvoorbeeld door kadastrale gegevens na te lopen, of op basis van luchtfoto's.

advertentie
advertentie