Het spannendste moment van de Nimrod.  Hond Klaas moest als tiende drie apporten binnen halen maar tot dan toe had geen hond het derde apport, de kraai, binnen gehaald.
Het spannendste moment van de Nimrod. Hond Klaas moest als tiende drie apporten binnen halen maar tot dan toe had geen hond het derde apport, de kraai, binnen gehaald. Jeremy Duvekot

Nijkerker Matthijs Bax met Klaas tweede op de Nimrod

13 november 2019 om 10:20 Overig

NIJKERK Met een minimaal puntenverschil is Nijkerker Matthijs Bax met zijn staande Duitse draadhaar net niet eerste, maar tweede geworden op de jaarlijkse jachthondenwedstrijd. Daaraan namen maandag de beste achttien jachthonden van Nederland deel in het Gronings Leek. Er zat een flink gat tussen de nummer twee en de rest.

Alleen de eerste twee honden, draadhaar 'Klaas' dus en labrador Bing van de Waterlandspolder (van J. van Beek) haalden alle apporten binnen. Daarmee behaalden alleen deze twee honden op de Nimrod 2019 het felbegeerde AA-diploma binnen.

Wellicht de moeilijkste van de drie Nimrodproeven was dit jaar een drievoudig apport. De instructie luidde: Eerder op dag was een duif geschoten die doorvloog naar een boom in de hoek van een groot stuk land om daar dood neer te storten. De jager schoot toen een fazant die in de buurt van de duif neerkwam, maar toch kans zag een eind weg te lopen voor die dood neer viel. De hond moest die twee dieren na elkaar ophalen. Op het moment dat de hond terugkomt met het eerste stuk wild, klinkt een schot en stort er een dode kraai neer die tussen gras en riet onzichtbaar wordt. De hond moet zich de richting van het schot herinneren en wordt aangestuurd door de voorjager. Klaas was de tiende hond die deze proef moest doen en de eerste die alle drie apporten binnenhaalde. De kraai had hij precies op het kwartier binnen. Dat was bloedstollend en velen van de duizenden bezoekers joelden en applaudisseerden toen Klaas uit het riet tevoorschijn kwam mét kraai.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie