Afbeelding
Liza van Duinen
PREMIUM

Groeten uit Australië: ‘Werkdagen eindigen vaak aan de bar’

14 november 2019 om 09:00 Mensen Groeten Uit

NIJKERK/CAIRNS Het zijn globetrotters, ‘Nijkerkers’ die hun geboortegrond hebben verlaten om honderden kilometers verderop een nieuw bestaan op te bouwen. In de rubriek ‘Groeten uit...’ spreekt Stad Nijkerk emigranten over hun nieuwe leven in het buitenland. Het eerste artikel gaat over Liza van Duinen (26) uit Nijkerk. 

De reislust zat er bij de 26-jarige Liza van Duinen uit Nijkerk al vroeg in. Want hoewel Nijkerk lange tijd haar thuishaven was, bleef het toch altijd een wens om de stad te verlaten en ergens anders een bestaan op te bouwen. En dan niet een paar kilometer verderop, in de Randstad of ergens in het zuiden van Frankrijk, maar zo’n 15.000 kilometer hier vandaan. Zo gezegd, zo gedaan. Na een paar maanden werken, sparen en plannen maken liet Van Duinen in november 2016 Nijkerk achter zich en stapte ze het vliegtuig in, op weg naar haar droombestemming: Australië. 

,,Ik wilde altijd al graag naar het buitenland”, vertelt Van Duinen. ,,Toen ik bijna klaar was met school ging ik nadenken over wat ik wilde.” Op dat moment woonde Van Duinen nog thuis bij haar ouders en broertje op de Karel Doormanstraat. En hoewel ze al een aantal keer voor kortere periodes het nest had verlaten, keerde ze toch altijd weer terug naar het vertrouwde Nijkerk. Maar, het verlangen om te vertrekken bleef. Sterker nog, al tijdens haar studie kocht Van Duinen een vliegticket en vroeg ze haar visum aan voor Australië. Daarmee was de basis voor haar avontuur gelegd. 

AFSCHEID Na haar studie ging de Nijkerkse aan het werk bij Woonzorgcentrum de Pol, om te sparen voor haar reis. ,,Daar had ik een hele leuke tijd, maar ik besefte opnieuw dat ik niet in Nijkerk wilde blijven.” Met haar Working Holiday visum op zak, waarmee ze een jaar in Australië zou mogen verblijven om te reizen en te werken, begon ongeveer een jaar later het avontuur van haar leven. Van Duinen herinnert zich het afscheid nog maar al te goed: ,,In november 2016 hebben mijn ouders en vrienden mij afgezet op Schiphol. Ze hoopten allemaal dat ik snel weer terug zou komen.” Dat liep wat anders dan gepland, want hoewel het de bedoeling was om na zo’n veertien maanden weer voet op Nederlandse bodem te zetten, zit Van Duinen nu, drie jaar later, nog altijd ‘down under’. ,,Ik heb hier nu een leven opgebouwd in Cairns.” 

LANGE BROEK Daar in Cairns, een stad gelegen in het noordoosten van Queensland, woont de Nijkerkse vlak naast het oudste regenwoud van de wereld. Samen met twee vrienden uit Denemarken huurt ze een huis aan de rand van de stad, met een grote tuin en een eigen zwembad. Veel lange broeken en dikke truien heeft Van Duinen al niet meer in de kast liggen. ,,Het is hier altijd warm. Vorig jaar heb ik voor het eerst een lange broek gedragen, omdat onze winters zo ‘koud’ waren. En met koud bedoel ik dan ongeveer 19 graden. Hier loopt iedereen in een sweater en een lange broek als het onder de 22 graden is”, lacht ze. 

Het verhaal gaat verder onder de foto.

CARIERESWITCH Van Duinen verruilde niet alleen Nijkerk voor Cairns, ze maakte ook een carrièreswitch en wisselde haar werk in de zorg in voor een baan in de hostelbranch. ,,Ik ben regional manager voor vijf hostels in Australië. In Australië is de hostelbranch een grote business. En met groot bedoel ik ook echt groot. Ik word uitgenodigd voor de grootste toerisme-evenementen in Azië en Australië, heb meer dan 200 mensen voor mij werken en wij hebben in totaal meer dan 1000 bedden beschikbaar.” Van Duinen heeft inmiddels dus een succesvolle carrière opgebouwd aan de andere kant van de wereld, maar ook zij moest in een nieuw land en een nieuwe omgeving onderaan beginnen. ,,Na een paar maanden in Australië begon ik samen met een hele goede vriend uit Nijkerk, Eric, met ‘Work for Accommodation’. Dit is vrij simpel werk, zoals badkamers schoonmaken en housekeeping. Een paar maanden later ging ik naar Cairns en ik werd eigenlijk direct gek op de stad.”

Het verhaal gaat verder onder de foto.

In Cairns werd Van Duinen na een tijdje gepromoveerd tot assistent manager, nadat het bedrijf waar zij werkte een nieuw hostel in de stad had geopend. Daarna volgde een promotie tot hostelmanager. ,,Voor vijf hostels heb je een centraal punt nodig en iemand die de hostelmanagers ondersteunt en dat is wat ik doe. Mijn dag is nooit hetzelfde. Soms heb ik afspraken met de gemeente, dan weer met de politie en ook met gasten en het personeel. Laatst nog begon ik mijn dag met een bezoek aan de politie om een incident tussen twee gasten te rapporteren en op te lossen. Ik maak lange dagen, maar ik vind het erg leuk wat ik doe en heb hele lieve en leuke mensen om mij heen. Daarnaast werken we dagelijks met backpackers, dus vaak eindigt de dag dan ook met een drankje aan de bar.” 

Het leven dat ik hier leid, zou ik in Nederland nooit kunnen hebbenLAID BACK Twee maanden geleden heeft de Nijkerkse wereldreiziger haar ‘permanent residency’ ontvangen, wat betekent dat ze voor altijd in Australië mag blijven wonen en werken. ,,Ik heb daar erg hard voor gewerkt en heb er ook heel veel tijd aan besteed. Over twee jaar kan ik mijn Australische paspoort aanvragen als ik dat wil.” Op de vraag wat er zo anders is aan het leven in Australië weet Van Duinen meteen het antwoord: de manier van leven. ,,Ik denk dat alleen mensen die hier zijn geweest dat begrijpen. Ik werk met zo’n 200 mensen in de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar, dus allemaal mensen van mijn eigen leeftijd. Er heerst hier absoluut geen 9-tot-5-mentaliteit. In North Queensland, waar ik woon, is het leven ook weer anders dan op andere plekken in Australië en ook de mensen zijn anders. Ze zijn heel erg ‘laid back’. Soms zelfs te ‘laid back’, waardoor wij als Europeanen makkelijk goede banen krijgen. Het leven wat ik hier leid, zou ik in Nederland nooit kunnen hebben. Daarom zou het ook erg lastig voor mij zijn om weer in de Nederlandse cultuur te stappen.” 

Het verhaal gaat verder onder de foto.

FIETSPADEN Toch zijn er ook dingen die de Nijkerkse mist, zoals haar familie en vrienden. ,,Ondanks dat ik mijn eigen familie hier heb opgebouwd, mis ik ze nog echt.” Van Duinen zat als kind op de Oranje-Nassauschool, later ging ze naar het Corlaer College en ze werkte zo’n zes jaar lang bij de Notenbar in de Boni, wat nu de Nootzaak heeft. ,,Ik heb er gewoond tot ik 23 jaar was, dus ik ken er nog steeds aardig veel mensen.” Naast haar familie en vrienden is er nog wel iets wat Van Duinen erg mist nu ze in Australië woont en werkt. Namelijk: oerhollandse fietspaden. ,,Dat klinkt misschien erg stom, maar ik fiets hier dagelijks naar mijn werk, naar vrienden en als ik ga sporten, maar soms is fietsen hier echt gevaarlijk.” 

Een definitieve terugkeer naar haar geboortegrond zit er voorlopig voor Van Duinen niet in. Sinds haar vertrek drie jaar geleden is ze nog maar één keer teruggegaan naar Nederland Wel wil ze proberen om in ieder geval elke twee jaar een bezoekje te brengen aan haar ‘thuisland’, haar familie en vrienden. Want ook al speelt haar leven zich nu af aan de andere kant van de wereld, Nijkerk helemaal vergeten doet ze niet. 

Door Sanne Koudijs

Stad Nijkerk start binnenkort met Stad Nijkerk Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende dagen publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.
advertentie
advertentie