Afbeelding
Sitan van Sluis

'Hoe tof is het om je eigen podiumbaas te zijn'

6 november 2019 om 10:30 Evenementen

NIJKERK Het huiskamerfestival Gluren Bij De Buren beleeft volgend jaar op 9 februari haar derde editie in Nijkerk. Muziekliefhebber Merijn de Jonge uit Nijkerkerveen stelt voor de derde keer zijn huiskamer op de Buntwal open voor jong en oud talent. ,,We zijn er van overtuigd dat Gluren Bij De Buren een evenement is dat mensen verbindt." 

Maranke Pater

De Jonge zag de oproep voor huiskamers en artiesten langskomen en besloot opnieuw mee te doen. ,,We hebben een heerlijke externe huiskamer waar we ook wel eens trainingen geven binnen onze coachingspraktijk, met een kacheltje die meteen een huiselijke sfeer oproept. Wij doen al sinds het begin met Gluren Bij De Buren in Nijkerk mee en geloven sowieso in delen met elkaar. We hebben een te gekke plek om mensen een podium te bieden en de mogelijkheid om dit te doen. We zijn er ook van overtuigd dat Gluren Bij de Buren een evenement is dat mensen verbindt. Daarnaast zijn we liefhebbers van muziek. Het is dan ook super tof om muzikanten in je eigen huiskamer te hebben en hoe tof is het om je eigen podiumbaas te zijn." 

HUISKAMER OP ORDE De muziekliefhebber uit Nijkerkerveen is zeer te spreken over de organisatie van het muzikale evenement. ,,Er is voorafgaand aan het evenement een duidelijke bijeenkomst waar je als 'huiskamer' vragen kunt stellen en waar informatie wordt gegeven." Na twee jaar deelname heeft De Jonge dan ook al wat tips voor nieuwe deelnemers: ,,Op de dag zelf moet je er vooral voor zorgen dat je huiskamer op orde is en dat spulletjes uit het zicht zijn die je liever opgeruimd had willen hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je een setting maakt voor je artiest. We hebben zelf potten thee en koffie gezet voor het publiek en hen welkom geheten." 

UIT JE COMFORTZONE Het eerste jaar dat De Jonge zijn huiskamer openstelde voor artiesten en publiek maakte meteen indruk op hem. ,,We hadden een klassiek duo met de naam Latin Note. Zelf hadden we eigenlijk maar weinig met klassieke muziek, maar er kwam een duo bij ons optreden, een meneer van in de tachtig en een mevrouw van eind vijftig die de operazang voor haar rekening nam. Ze brachten klassieke Latijns Amerikaanse muziek, wat heel verrassend bleek te zijn. Vooral het enthousiasme van die oude baas die op de piano aan het rossen was, dat was echt geweldig om te zien. Je kunt als huiskamer binnen een bubbel blijven en denken dat de organisatie je maar moet koppelen aan een act die je zelf leuk vindt, maar het is juist bijzonder om uit je comfortzone te stappen en je te laten verrassen."

De Jonge kreeg vorig jaar een gelegenheidstrio over de vloer dat ook uit Nijkerkerveen kwamen. ,,Bij elke editie hebben we rond de 75 mensen over de vloer gehad. Ik ben heel erg benieuwd welke act we in februari zullen krijgen. Op het moment dat de krantjes met het programma binnen zijn, stappen we op ons paard om ze rond te brengen in de buurt. Dat alleen al levert leuke gespreksstof op."

COVERBAND Belinda Wegner is frontzangeres van Just Us, een coverband die haar roots in de omgeving van Nijkerk heeft. Drie jaar geleden deden ze voor het eerst mee aan Gluren Bij De Buren in Leusden. De vorige twee edities stonden ze in Nijkerk. ,,Onze band bestaat al zeven jaar. Sinds anderhalf jaar hebben we er een toetsenist bij. Wij hebben een heel divers repertoire: van ballads tot pop, rock of up tempo nummers. We gieten onze covers van bekende nummers altijd in een eigen jasje." 

VERBINDEND ,,Gluren Bij De Buren vinden wij een ontzettend leuk concept. Wij genieten ervan om muziek met elkaar te kunnen maken en aan anderen te kunnen en mogen geven. Het is een leuk idee dat bezoekers zonder te betalen mogen komen luisteren en dat de bezoeker vooraf kan bepalen wat hen het meeste aanspreekt. Of het nou muziek, theater of dans is. Gluren Bij De Buren werkt heel bindend." De coverband treedt normaal gesproken niet op in huiskamers, want om alle instrumenten kwijt te kunnen, hebben ze wel wat vierkante meters nodig. ,,Normaal gesproken staan we in een zaaltje of op een podium. Wij vinden het optreden in een huiskamer veel intiemer. Er is mooi contact met het publiek. Toen we in Leusden optraden stond er op een gegeven moment tachtig man binnen, tot aan de keuken toe. Dat was echt een bizarre ervaring."

Op een gegeven moment stond er tachtig man binnen, tot aan de keuken toe. Dat was echt een bizarre ervaringGratis een optreden weggeven, daar heeft de band geen moeite mee. ,,Wij zijn artiesten die dit werk hobbymatig doen en we vinden het veel belangrijker dat we kunnen en mogen spelen, omdat we hiermee onze passie mogen uitoefenen. Het is even afwachten wat de nieuwe editie ons gaat brengen. Deze week wordt onze playlist opgezet voor Gluren Bij De Buren en daar gaan we tot aan het evenement aan werken." 

GLUURDERS Anneke van de Pol is één van de vele 'gluurders' tijdens Gluren Bij De Buren. Samen met haar echtgenoot gaat de Hoevelakense naar verschillende optredens toe. ,,Ik vond het vanaf het begin al een leuk evenement. Voor een hoop mensen betekent het een gratis kopje koffie en plakje cake halen, maar je moet echt je schoenen aanhouden, ander kun je niet drie optredens op een dag bezoeken." Van tevoren een route uitstippelen is volgens Van de Pol geen overbodige luxe. ,,Je kiest bijvoorbeeld voor optredens in Nijkerkerveen of Hoevelaken of Nijkerk. We zijn de eerste editie bij Edward Val geweest, omdat we zijn ouders kennen. Hierna gingen we naar het huis van Marina Lanting, die een verhalenverteller een podium gaf. Tijdens de tweede editie hebben we een band bezocht en zijn we naar de Wulfshoeve gegaan waar een deel van Het Gebeuren een toneeluitvoering gaf. Dit vonden we leuk om te doen omdat we zelf lid zijn van de toneelvereniging. We hebben allebei een brede smaak, al houden we niet van dameskoortjes, die vindt mijn man teveel 'piepen'."

Vorig jaar gingen Anneke en haar man naar het Zeemanskoor in woonzorgcentrum De Pol. ,,Het was erg druk, maar voor de mensen die er verblijven was het een schitterende dag. Het is zo makkelijk dat gluurders de gelegenheid krijgen om overal even naar binnen te lopen. Als iets je niet aanstaat, sta je op en ga je een deur verder. Mijn man en ik gaan graag naar verschillende evenementen toe, zoals de Kunstroute. We kijken uit naar de nieuwe editie en hebben bewondering voor de eigenaren van de huiskamers, je laat toch een hoop mensen in je huis."

Tamar Kaijzer zit sinds dag 1 in de organisatie van Gluren Bij De Buren in Nijkerk. Volgens haar gaat het hartstikke goed met de inschrijvingen. ,,We weten niet of we net als vorig jaar de vijftig zullen halen. Dat komt doordat mensen die vorig jaar hun huiskamer openstelden nu zelf willen gaan gluren. En artiesten die vorig jaar meededen, willen het nu in Amersfoort gaan proberen. Aan de andere kant krijgen wij ook weer artiesten die hier graag een optreden geven." 

Op dit moment doen er al 23 woonkamers en 18 artiesten mee, maar de inschrijvingen lopen nog tot eind november. ,,Het mooie is dat we in elke kern minimaal vijf woonkamers hebben, waardoor mensen een leuk rondje om te fietsen hebben. Er doen komend jaar veel koren mee, dus op het gebied van bands en theater mag er best nog wat bij." 

Kaijzer kijkt positief terug op voorgaande edities: ,,Het is een groot succes en we horen alleen maar positieve verhalen. Er zijn mensen die voor de derde keer meedoen, maar er zijn ook nieuwkomers. Gluren Bij De Buren heeft echt een naam gekregen in Nijkerk. We krijgen nu zelfs aanmeldingen binnen vanuit Putten en Voorthuizen, dus ons gebied wordt steeds groter." Of er na volgend jaar nog een nieuwe editie komt, kan Van de Pol nog niet beloven.  ,,Soms is het ook tijd voor iets anders. Zo is er ook een evenement dat Struinen door de Tuinen heet, bijna hetzelfde concept is als Gluren Bij De Buren, maar dan in de tuinen van mensen. Als er mensen zich geroepen voelen om de organisatie over te nemen zijn ze hartstikke welkom."

De inschrijving om als huiskamer of artiest mee te doen aan Gluren Bij De Buren is gestart. Inschrijven kan nog tot eind november via www.glurenbijdeburen.nl/nijkerk
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie