Het gebeurt vaker dat scholieren wegwijs worden gemaakt in bestuurlijk en politiek Nijkerk.
Het gebeurt vaker dat scholieren wegwijs worden gemaakt in bestuurlijk en politiek Nijkerk. Gemeente Nijkerk

Middelbare scholieren in politieke zetel

2 november 2019 om 09:20 Onderwijs

NIJKERK Verkiezingen of niet. Middelbare scholieren hebben de komende twee weken een grote meerderheid in de raadszaal. Van maandag 4 tot en met donderdag 14 november zijn derdejaars leerlingen van het vmbo en het praktijkonderwijs er te gast. Zij doen mee aan het project 'Wegwijs' van de gemeenteraad van Nijkerk.

Zij volgen een les over lokale democratie. Hierbij ontmoeten zij ook raadsleden en gaan met hen in gesprek over verschillende onderwerpen. Leerlingen van het Corlaer College, Aeres VMBO Nijkerk en Accent Praktijkonderwijs komen naar de raadzaal van het stadhuis. Hun eigen docent verzorgt in de raadzaal een les over hoe de lokale democratie werkt. Met filmpjes, een quiz en een spel leren de jongeren wat de taken van de gemeente zijn en op welke manieren inwoners invloed kunnen uitoefenen. Bij elke les zijn raadsleden aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden en te vertellen over hoe het werkt in de gemeente.
De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de (lokale) democratie. Het programma 'Wegwijs' is ontwikkeld in goede samenwerking met de docenten van de betrokken scholen. De leerlingen maken op een laagdrempelige manier kennis met de (lokale) democratie omdat zij niet alleen informatie krijgen maar door het spel in de raadzaal zelf ervaren wat er komt kijken bij het nemen van een besluit.
Veel leerlingen uit Nijkerk krijgen de kans om met school een kijkje te nemen in het stadhuis. Voor leerlingen in groep 8 van de basisschool organiseert de gemeenteraad al jaren 'de Jeugdgemeenteraad'. Voor het derde leerjaar van het vmbo/praktijkonderwijs staat 'Wegwijs' jaarlijks op het programma. In beide projecten staat 'zelf doen en ervaren' centraal. Raadsleden maken voor deze projecten graag tijd vrij om jongeren te vertellen over het werk van de gemeenteraad.

advertentie
advertentie