Jonathan Martina was de verdedigers van AVV Swift vaak te snel af zaterdag en scoorde tweemaal. Aalt Guliker

Jonge spits verovert NSC-harten

31 oktober 2019 om 17:09 Voetbal

NIJKERK NSC speelde zaterdag een puike wedstrijd tegen de mede-koploper AVV Swift. Na een goede eerste helft met een 3-0 ruststand, speelde NSC geconcentreerd door en werd het uiteindelijk 5-0. De negentienjarige Jonathan Martina was een plaag voor de Amsterdammers en scoorde tweemaal.

Rob Schoon

De van DVS'33 overgekomen spits Martina heeft in relatief korte tijd naam gemaakt bij NSC en lijkt zijn plek in de aanval te hebben veroverd. ,,In het begin zat ik op de bank en heb ik ook in het tweede gespeeld, omdat ik een aantal trainingen had gemist. Nu ik er altijd ben, gaat het steeds beter en heb ik zelfs een basisplek."

ECHTE AANVALLER Martina speelde in de jeugdopleiding van FC Twente en DVS'33 en vrijwel altijd als aanvaller. ,,Ik zoek altijd diepgang en zo snel mogelijk richting de goal van de tegenstander. Verder heb ik oog voor druk zetten, wat me redelijk vaak succes oplevert. En in het algemeen scoor ik best makkelijk en dat is geen slechte eigenschap voor een aanvaller."

Tegen AVV Swift deed Martina waar hij voor staat in de spits bij NSC, namelijk scoren. Nadat zijn mede-aanvaller Jordy Grovenstein de 1-0 aantekende, was Martina tweemaal succesvol. Eerst na een goede loopactie vanaf de middenlijn en een beheerst schot en even later met een echte spitsengoal. ,,De keeper verwerkte het schot van Jordy niet voldoende en dus kon ik hem intikken. We hadden voor rust misschien meer moeten scoren, want de verdedigers hadden duidelijk moeite met ons."

MOOI SLOT De tweede helft was de echte spanning weg. Hoewel Swift wel wilde aanvallen, werd het vrijwel niet gevaarlijk. Nadat het offensief luwde, controleerde NSC het duel. Toen Kevin van Essen met een bekeken schot een mooie treffer maakte voor de 4-0, was het helemaal gespeeld. Zeker omdat Swift toen al met toen man over was na een rode kaart voor Jesse Dingjan. Zakaria El Bennay bekroonde zijn invalbeurt met de 5-0.

De ambities van Martina reiken verder dan de Hoofdklasse. ,,Eerst wil ik met NSC zo hoog mogelijk eindigen. En zelf heb ik de ambitie om minimaal op niveau van de derde divisie te spelen. En wellicht hoger, want ik ben jong en kan me nog verder ontwikkelen."