Maurice de Ruiter, hier op weg naar de 3-2, was belangrijk voor Sparta Nijkerk met drie treffers. ARJEN GERRITSMA

Sparta Nijkerk naar tweede ronde KNVB-beker

31 oktober 2019 om 00:33 Voetbal

NIJKERK Sparta Nijkerk heeft zich woensdag geplaatst voor de tweede ronde van de TOTO KNVB beker. Na een moeizame eerste helft met een 2-2 ruststand werd in de tweede afstand genomen en met 5-2 gewonnen van Fortuna Wormerveer.

Met nogal wat kleine en grotere blessures begon Sparta Nijkerk met een sterk veranderd basisteam en dat vergde enige aanpassingen. Hoewel de Nijkerkers meteen het initiatief pakten, was het Fortuna Wormerveer dat de leiding nam na acht minuten. Emre Bilgin kreeg nogal wat ruimte aan de rechterkant, sneed naar binnen en zijn schot kon niet worden gekeerd door doelman Thijs Janssen: 0-1. Gelukkig voor de thuisclub liet de gelijkmaker niet lang op zich wachten. Een toegekende strafschop, nadat Jesse Buitenhuis was gevloerd door doelman Halil Suzulmus, werd beheerst ingeschoten door Maurice de Ruiter: 1-1.

Sparta Nijkerk zocht vrijwel continu de aanval, maar de echte combinaties bleven uit en ineens counterde Fortuna Wormerveer en kregen ze eveneens een strafschop. Robin Hoogstra scoorde beheerst de 1-2. Weer moest Sparta Nijkerk in de achtervolging en zeven minuten voor rust stond Frank Heus op de juiste plaats om een voorzet van Mo Bendadi in de tikken voor de 2-2 ruststand.

Na de thee kwam Sparta Nijkerk met name aanvallend beter voor de dag en gaven ze achterin vrijwel niets meer weg. Toen Maurice de Ruiter door de verdediging slalomde en de 3-2 aantekende, gingen de gasten toch op zoek naar meer. Dat leverde weinig gevaar op, maar meer ruimte voor de Nijkerkers in de aanval. Na een overtreding op Jesse Buitenhuis, schoot Mo Bendadi van een meter of twintig de bal achter de grabbelende doelman voor de 4-2 en was de beslissing daar. Zeker toen Aaron Bruijn zijn tweede gele, dus rode kaart pakte met een onnodige overtreding op het middenveld. Het slotakkoord van de wedstrijd in de eerste ronde was voor Maurice de Ruiter die zijn hattrick compleet maakte met een mooie volley: 5-2.

Zaterdag gaat Sparta Nijkerk in de spreekwoordelijke koker voor de loting van de tweede ronde van de TOTO KNVB beker en wordt bekend wie de volgende opponent wordt.