Afbeelding
NSFC

'Ineens stond het paard van Sinterklaas tussen de muzikanten'

3 november 2019 om 12:28 Muziek

NIJKERK Het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps viert dit jaar haar 125-jarige jubileum. Drie van de oudste leden blikken terug op de laatste paar decennia van de muziekvereniging. 

Henk Schipper tikt dit jaar zijn 67e lidmaatschapsjaar aan. Hij was nog maar een jochie van negen toen hij in de stad muziek hoorde spelen: ,,Ik zei tegen mijn vader: 'ik wil naar de muziek toe'. We liepen erheen en kwamen de fanfare tegen. Vanaf dat moment was ik verkocht." Zijn eerste instrument was een Korhoorn. ,,Hij viel van ellende uit elkaar. De opleiding kregen we van één van de leden uit het orkest. Na nog geen half jaar had ik een bariton tot mijn beschikking." Het duurde nog zeker drie jaar voor hij in het grote orkest mocht spelen.

Thomas Oostindie is 72 jaar lid. Hij speelt niet meer actief mee, maar werd op zijn veertiende al lid van de vereniging. ,,Ik kreeg les van Peter Admiraal. Hij gaf me een appel en zei: 'dit is een hele noot'. Waarna hij hem doorsneed en zei: 'dit is een halve noot'. Daarna sneed hij een kwart en een achtste. Zo leerde ik noten lezen." Evert van Werkhoven is net als Henk Schipper 67 jaar lid. Op zijn achtste kreeg hij al les van dirigent Koops en van verschillende leden uit het orkest. ,,Ik zag in 1947 een advertentie in de krant staan van NSFC dat ze jonge muzikanten zochten", weet Van Werkhoven nog goed. ,,Ik heb me opgegeven als blazer en mijn broer gaf zich op als trommelslager. Samen moesten we voor de ballotagecommissie komen. Mijn vader zat al bij de vereniging, dus dat was een pluspunt voor ons. Later werd van alle leerlingen een jeugdorkest gemaakt. Met de hele groep hebben we ons muziekdiploma gehaald in het Nutsgebouw. Zodra ik van de Avondschool afkwam ging ik naar de muziekvereniging toe." 

NSFC had tot aan het vaste gebouw Samenspel geen eigen clubhuis. Van een oefenruimte in de Van Deelenstraat tot lokalen in verschillende scholen, op allerlei locaties in Nijkerk werd geoefend. ,,We hebben boven de openbare school gerepeteerd en in de Julianaschool", weet Oostindie. ,,Er zat een jeugdopleiding in de Sint Jan aan de Holkerstraat", vult Van Werkhoven aan.

Ik heb meegemaakt dat prinses Beatrix en prins Bernhard op het veld van park Sonsbeek naar de Gelderse korpsen kwamen kijken FANFARE Het was Co Mondfrans die de kinderen leerde om mars te lopen. Oostindie: ,,Op de Holkerstraat zat het carrosseriebedrijf van Renes. Er werden luidsprekers aan een wagen gehangen, waar het lied 'Hoor de muzikantjes' uit schalde. Hier moesten wij op marslopen, waarbij we in formatie achter elkaar aan liepen. Co speelde ondertussen op zijn bugel." Het spelen op Koninginnedagen staat hen nog wel het meeste bij. ,,We begonnen altijd om 7.00 uur 's ochtends met muziek op de toren om hierna de stad door te lopen en bij Luttmer bij te komen", blikt Schipper terug. ,,Om 7.45 uur werden de scholen opgehaald voor de aubade op het Plein. Daarna stond er een bus voor ons klaar om op te treden in Bunschoten-Spakenburg." Ook voor het koningshuis werd regelmatig opgetreden. ,,Ik heb meegemaakt dat prinses Beatrix en prins Bernhard op het veld van park Sonsbeek naar de Gelderse korpsen kwamen kijken", vertelt Van Werkhoven. ,,Alle trompetten en alle bugels stonden naast elkaar op een rij. Ineens kwamen de prins en prinses met hun kinderen langs lopen." Soms gebeurden er wel eens onverwachte dingen op straat, zoals bij de intocht van de sint. Schipper: ,,Ineens stond het paard van Sinterklaas tussen de muzikanten. Hij wilde niet dat Sinterklaas hem besteeg en ging ervandoor. De baritons liepen achteraan en ik keek naar links en zag ineens het dier naast me staan. Dan word je wel even paniekerig, want je weet niet welke kant je op moet lopen."

NSFC speelde op diverse bijzondere momenten in de Nijkerkse geschiedenis. Natuurlijk waren daar de Koninginnedagen, maar ook toen prins Bernhard de sluis kwam openen in Nijkerk waren er leden van de partij. Oostindie: ,,We werden ook regelmatig gevraagd om een serenade te komen spelen. We zijn naar landgoed de Neude geweest waar we 's avonds om 22.00 uur moesten aan komen lopen in het donker bij een feest. Iemand zou de lampen van een auto op het pad richten en dan zouden wij aan komen lopen. Mijn zoon was er bij, maar zei ineens dat hij niet goed werd. Dit kwam puur door de zenuwen, omdat het zo'n bijzonder feest was."  

PROMOTIE Toen NSFC een promotie naar de Vaandelafeling kreeg, de één na hoogste klasse voor een orkest, mochten de leden naar topconcoursen toe. ,,In Utrecht waren ook kampioenschappen en we vochten voor de winst", vertelt Van Werkhoven. De stukken werden steeds lastiger om te spelen en later ging de vereniging vrijwillig een stap naar beneden. ,,We raakten namelijk steeds meer kwalitatief goede leden kwijt die het hoge tempo niet bij konden benen." 

KOSTUUMS Door de jaren heen droegen de leden van de muziekvereniging verschillende outfits. ,,Bij het 550-jarig bestaan van de stad in 1963 kregen we een eeuwfeestkostuum", weet Oostindie nog maar al te goed. ,,Het was maart en het regende zo hard dat de blauwe hesjes doorliepen naar onze broeken. Het was wel een bijzonder jaar omdat we in die kleding voor verschillende evenementen in het land werden uitgenodigd. Zo hebben we ook op de toren in Utrecht kunnen spelen en op de toren van de Westerkerk in Amsterdam." Toen Schipper voorzitter werd van de vereniging ontstond de Zwartepietenkapel. ,,Eind jaren tachtig zijn we hiermee begonnen omdat er vraag naar was vanuit de leden. We hebben onszelf geschminkt als zwarte piet en speelden diverse kinderliedjes. Hierna volgden ook sinterklaasfeesten in de Eierhal met het hele orkest. De oude Eierhal is ook gebruikt voor kerstzangdiensten en bazars ten behoeve van de vereniging." 

125 jaar Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps
De vereniging kijkt uit naar de viering van het jubileumjaar, dat op 8 november start. Marcel Wagensveld, voorzitter:  ,,We bieden dan een concert in sporthal Watergoor aan van het KMK/JWF, een militair orkest. In Nederland bestaan meerdere militaire orkesten maar dit is één van de drie beste van het land."  Voor het orkest worden veteranen uitgenodigd uit de Tweede Wereldoorlog maar ook de oorlogen daarna. ,,Het belooft een bijzonder concert te worden in het kader van 75 jaar vrijheid." Op 15 november 2019 is het NSFC te gast bij het Luchtmacht Mannenkoor in de Brugkerk van Amersfoort. Hier wordt het koor begeleid door het Nijkerkse orkest.  De jeugd kan zich verheugen op de Winter Play-Inn in de eerste maanden van 2020.

Binnen gebouw Samenspel wordt in de lente een Bevrijdings-Play-Inn gehouden waarbij muzikanten uit heel Nederland zich aan kunnen sluiten om samen één groot orkest te vormen dat op het einde van de dag een concert geeft. ,,Samen zullen we alle nummers instuderen en het zullen voornamelijk muziekstukken uit de tijd van de bevrijding zijn." Een hoogtepunt vindt volgens Wagenveld met Hemelvaart plaats. Van 21 tot en met 24 mei 2020 krijgt het NSFC bezoek van het bevriende orkest uit het Zwitserse Scherzingen of zij zullen richting Zwitserland reizen. ,,Elke vijf jaar ontmoeten we elkaar in Zwitserland of in Nederland. Er zijn warme vriendschapsbanden ontstaan. Als ze dit jaar in Nijkerk komen zullen we samen door de stad gaan lopen met de fanfare. We zullen langs de zorgcentra komen en voor de ouderen spelen." 


Blazersklas
De scholen in Nijkerk ontvangen in de komende twee jaar dankzij subsidie van Samen Aan Zet leden van de vereniging die een Blazersklas aanbieden aan de leerlingen. ,,In zes weken tijd leren we ze een instrument bespelen dat ze zelfs mee naar huis mogen nemen om mee te oefenen. Op deze manier hopen we meer kinderen te stimuleren om muziek te gaan maken. Je kunt niet weten of een kind talent heeft voor muziek als het nooit een instrument heeft bespeeld."

Flashmob
Ook de slagwerkersgroep Afslag Nijkerk zal van zich laten horen in het jubileumjaar. ,,We zijn op zoek naar jonge slagwerkers vanaf acht jaar."  In de zomer wil Wagenveld verschillende zomeroptredens geven met het orkest in diverse wijken van de stad. ,,Ook zullen mensen verrast worden door een Flashmob van leden van het orkest." Tijdens een verenigingsavond van Oud Nijkerk is de historie van het NSFC verder belicht. ,,We hebben in de hoogste afdeling gespeeld die je in Nederland hebt. In de regio zijn we één van de weinige fanfares die nog lopend spelen. Zolang we nog genoeg leden hebben die het leuk vinden en die ook wandelend een instrument kunnen bespelen blijven we dit doen."

Jubileumconcert
Het feestjaar wordt afgesloten met een jubileumconcert op 7 november 2020 in de Kruiskerk. ,,We willen er een stijlvol gala- en promsconcert van gaan maken , met veel extra's tijdens dit speciale 125-jarige concert." Alle informatie en kaartverkoop is terug te vinden op de website van de vereniging: www.nsfc.nl. 

Drie van de oudste leden van de vereniging: Thomas Oostindie, Henk Schipper en Evert van Werkhoven.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie