Afbeelding
Ab Donker

Nijkerkers produceren weinig afval

28 oktober 2019 om 08:45 Wonen

NIJKERK Van lege flessen tot kartonnen verpakkingen en van aardappelschillen tot troep uit de tuin: de gemiddelde Nederlander produceert iedere week zo'n 9,5 kilo aan afval. In een jaar tijd halen gemeenten gemiddeld 494 kilo per inwoner aan huishoudelijk afval op. In Nijkerk is dit slechts 412,2 kilogram. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Een Nijkerker produceert per persoon per jaar 58,7 kilogram aan papierafval (landelijk: 50,0 kilo), 24 kilo aan glasafval (NL: 20,0), 98,3 kilogram gft-afval (NL: 87)en 113,9 kilo restafval (NL: 172). Het totaal van 412,2 (met de categorie 'overig' erbij) is zelfs lager dan in zeer sterk verstedelijkte gebieden waar de 'opbrengst' gemiddeld 419 kilogram is.

Het CBS bekijkt iedere jaar hoeveel afval er door de gemeenten wordt ingezameld. In de crisisjaren van 2008 tot en met 2013 daalde de totale hoeveelheid afval jaar na jaar. Sindsdien is dit cijfer constant. Wel produceren inwoners van steden minder huisvuil (gemiddeld 419 kilo in de meest stedelijke gebieden), dan mensen die in meer dunbevolkte gebieden wonen (592 kilo voor rurale gemeenten). De verschillen tussen stad en land worden vooral zichtbaar bij de cijfers overs groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). In steden hebben minder mensen een tuin, dus wordt er over het algemeen ook minder gft-afval aan de kant van de weg gezet. Ook wordt gft-afval in steden minder vaak gescheiden. Maar ook glas- en papier worden minder ingezameld in meer verstedelijkt gebied.

 

Afbeelding
advertentie
advertentie