Buurtbemiddeling gaat in gesprek bij problemen met buren

23 oktober 2019 om 10:55 Maatschappelijk Deel je nieuws

Buurtbemiddeling

Een burenruzie die onschuldig begint en uit de hand loopt, of een kleine ergernis die steeds hoger oploopt. Voor niemand leuk, weet Astrid Hofman – coördinator Buurtbemiddeling in Nijkerk. Vandaar ook dat zij met haar team bemiddelaars gratis bemiddelt voor Nijkerkers.

Waar de ruzies over gaan? “Het begint meestal met kleine irritaties. Een hond die veel blaft, deuren die dichtgesmeten worden, overhangend groen, parkeren of muziek die door de ramen schalt. Het lijken problemen die redelijk simpel op te lossen zijn. Het is beter om met de buren te gaan praten als je rustig bent.
Er zijn situaties dat praten met elkaar niet lukt. Het begrip voor elkaar is verdwenen en het enige wat uitgewisseld wordt zijn boze blikken. Dat is het moment om Buurtbemiddeling in te schakelen.

Buurtbemiddeling is de methode om buren (weer) met elkaar in gesprek te laten komen en het onderlinge contact te herstellen om zo prettiger te kunnen samenleven in hun wijk of buurt. Buurtbemiddeling houdt in dat er een luisterend oor en onafhankelijke gespreksleiding voor de betreffende buren is. Het is de bedoeling dat ruziënde buren zelf hun conflict oplossen. Buurtbemiddeling begeleidt dit proces met speciaal opgeleide bemiddelaars (vrijwilligers) op neutrale en onafhankelijke wijze én op basis van vrijwilligheid. Buurtbemiddeling helpt buurtgenoten afspraken maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Buurtbemiddeling werd iets meer dan 12 jaar geleden opgestart in Nijkerk en is een succes. Op jaarbasis doen zo’n 60 mensen in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken een beroep op Buurtbemiddeling. Een groot deel wordt opgelost door een bemiddelingsgesprek, coaching, eigen oplossing van de melder of advies van Buurtbemiddeling.
Tweederde van de behandelde zaken wordt dankzij buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond. In 82% van de gemeenten in Nederland is Buurtbemiddeling inmiddels beschikbaar.

Kijk voor meer informatie op www.problemenmetjeburen.nl

Astrid Hofman, coördinator Buurtbemiddeling Nijkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie