Afbeelding
Unsplash/Caleb Woods

Veilig thuis kost Nijkerk meer geld

23 oktober 2019 om 09:18 Politiek

NIJKERK Veilig Thuis kost de gemeente Nijkerk meer geld. Dit als gevolg van het toegenomen aantal adviesvragen en meldingen.

Wijnand Kooijmans

Voor dit jaar worden de extra kosten opgaven door inzet van reserves door de centrumgemeente Ede. Voor 2020 gaat het voor Nijkerk om een stijging van de kosten met 83.000 euro per jaar. In dat jaar worden de extra kosten incidenteel gedekt, daarna moet een structurele dekking worden gevonden binnen de begroting.

De Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is al sinds 2013 van kracht en bestaat uit vijf stappen. Deze kunnen worden ingezet wanneer er een vermoeden bestaat van huiselijk geweld of kindermishandeling. Professionals zijn vanaf dit jaar verplicht om melding te doen bij Veilig Thuis van actuele en structurele onveiligheid. Deze moeten daarna door Veilig Thuis worden onderzocht en waar nodig moet passende hulp worden ingeschakeld.

Hierdoor komen onveilige situaties eerder op de radar van Veilig Thuis. In de periode tot en met september is het aanval adviesaanvragen met 66 procent gestegen ten opzichte van het verwachte aantal aanvragen. Het aantal meldingen nam met vijftien procent toe ten opzichte van de prognose. Door de regio Gelderland Midden wordt 85 procent van de aanmeldingen direct door Veilig Thuis overgedragen aan de lokale teams van een gemeente.

Nijkerk gaat de komende periode verder investeren in de meldcode en de rol van de toezichthouder. Met Veilig Thuis wordt gestreefd aan de benodigde relevante informatie te komen waarmee het aantal adviesaanvragen en meldingen daalt. Dit moet de gemeente in staat stellen het aantal gevallen van huiselijke geweld en kindermishandeling te laten dalen door preventie.

advertentie
advertentie